Nasimo обнови дома на бърнестия Лиъм в столичния зоопарк

09:49, 31 дек 20 / София 25 3391 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бетонът на външното заграждение на бърнестото мече Лиъм в софийския зоопарк се превърна в съвременна стенопис. Той е дело на световноизвестния стрийт арт художник Станислав Трифонов – Nasimo, който посредством модерното изкуство е пресъздал хабитата на животното, живеещо в заграждението.

Бърнестата мечка идва от Индийския полуостров. Тя е много известна в Индия, защото присъства в древния епос Рамаяна. В самия образ на мечката, в областта на сърцето, съм преплел лика на бог Рама”, обясни той пред БГНЕС и коментира, че задачата му е изисквала да се запознае с особеностите на мечката.

Nasimo сподели, че не липсвали и предизвикателства по време на работата. „Голямо приключение беше, защото стените са наклонени е скелето не можеше да се закрепи към тях”, каза с усмивка художникът.

Ирина Сахатчиева, която се занимава с връзките с обществеността в столичния зоопарк, е на мнение, че само с модерни иновативни стратегии могат да осъвременят старата зоологическа градина.

Една от тях е да провокираме въображението на нашите посетители – да може да им привлечем вниманието към нещо хубаво, артистично. А и онези, които не го харесват също ще спрат, за да погледнат. И няма как да не видят, че това е нашият Лиъм, който следващата година ще получи булка от сингапурския зоопарк, но при едно условие, ако ние успеем да възпроизведем до възможните подробности хабитата на тези мечки, които са топлолюбиви”, посочи тя и добави, че бърнестата мечка е застрашен вид.

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния сезон

Заедно с художествената композиция е създаден и филм за столичната зоологическа градина, който ще бъде излъчен на годишната конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) догодина.

С дарения в момента се ремонтира съседното заграждение, където ще бъде настанена женската мечка. Животните няма да бъдат обградени от бетон, а в загражденията ще бъде създадена средата, която е близка до истинската, в която живеят дивите животни.

„Идеята е да се насипе пръст на пода на клетките. Да се посади зеленина, да се направят интересни инсталации, някои от тях ще бъдат изкуствени, други – естествени. И това непрекъснато ще трябва да се развива и поддържа, защото всичко това ще бъде изложено както на игривостта на животното, така и на външните фактори“, разкри още Ирина Сахатчиева и добави, че за догодина не предвиждат грандиозни неща като при маймуните, но планират да подобрят условията в слонарника както ида създадат повече възможности слонът да си играе.

Попитана дали някога в Софийския зоопарк ще има жираф, Сахатчиева уверено заяви, че и това ще се случи. Понастоящем в зоопарка има около 2000 животни, като 10-15 от тях са обявени за застрашени видове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама