Поглед назад: Масовата приватизация в България

07:30, 08 яну 22 / Поглед назад 25 6759 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На 8 януари 1996 г. в България стартира масовата приватизация, реализирана от БСП. Тогава премиер на страната е Жан Виденов, който е горещ привърженик на масовата приватизация. Това е първото голямо раздаване на държавна собственост, при което милиони българи са били ограбени. 

Българската приватизация е процес на освобождаване на държавата от собственост чрез прехвърлянето ѝ в частни ръце при прилагането на съответни приватизационни схеми. Масовата приватизация е чрез инвестиционни бонове (безналични платежни средства). За продажба са били предложени пакети акции от 1050 предприятия, в резултат на което са раздържавени активи в размер на 14.58% от общите активи на държавните предприятия или 22.08% от подлежащите на приватизация активи.

Собственици е можело да станат всички пълнолетни български граждани пожелали да участват в процеса. Те са получавали бонови книжки с номинал от 25 000 лева, или тогавашни USD 350.

Моделът, приложен в България по време на първата вълна на масова приватизация, съчетава пазарни и административни принципи и може да се определи като „смесен". Често българският вариант на масова приватизация се сравнява с чешкия, но между тях има и някои разлики, които оказват влияние върху резултатите от процеса. 

Снимка: БГНЕС

Измамата за масовата приватизация

Тя идва от там, че първоначално приватизацията е била представяна като по-социалното и по-справедливото раздържавяване, при което активите на държавата стават собственост на българските граждани. Но всъщност не самите български граждани участват в приватизацията, а приватизационните фондове, които ги привличат с обещание за големи дивиденти, които си останат само обещания. Така от близо 3 милиона участващи в масовата приватизация, или около 80%, преотстъпват акциите си на приватизационните фондове. В резултат на това те придобиват част от най-добрите промишлени предприятия на цена между една десета и една стотна от реалната им стойност. 

Още през 1995–1996 г. представители на приватизационните фондове изкупуват бонови книжки непосредствено след издаването им. Тяхната стойност е била между 5 и 20 днешни лева. 

Големите злоупотреби с доверието на вложителите стават, след като даден приватизационен фонд придобие определена държавна собственост. Фондовете съзнателно прилагат стратегии, чиято цел е да се осребри тази собственост, при което получените приходи биват прехвърляни към подставени фирми, а самият фонд бива доведен до фалит. 

Във втората вълна на масовата приватизация, стартирала през 1998 г., са участвали 1 160 000 регистрирани участници. От тях по-малко от една пета са успели да реализират своите приватизационни права. 

Резултатът

Лицата, които са получили от държавата инвестиционни бонове, но не са ги вложили нито в приватизационен фонд, нито са участвали директно в закупуване на акции от дружествата, предложени за приватизация, са ги изгубили по давност. От 30 юни 2005 г. зад боновете не стои вече нищо и те не могат да бъдат изтъргувани на фондовия пазар. Това оставя в хората усещането, че са ограбени и техните инвестиции са загубени...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 04:49, 21 мар 23

cialis without prescription A Ulcerative colitis B Granulomatous colitis C Both of the above D None of the above 1 the small intestine is often involved 2 the risk of cancer is high 3 intestinal fistulas are a complication 4 a proctocolectomy is required SUR 564

2 mavyBully 00:00, 12 юни 23

seems like you have a wonderful collections of friends and family with loving support around you what is viagra

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама