СБЛЪСЪК: Справя ли се България с кризата?

16:00, 04 яну 21 / Сблъсък 25 3867 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Пандемията от коронавирус се оказа предизвикателство за държавата и гражданите. И не само в здравословен план. Правителството предприе мерки за подпомагане на бизнеса в кризата, но те предизвикаха разнопосочни мнения. Редица браншове обявиха, че са дискриминирани, а множество малки и средни фирми се оплакаха, че заявената помощ не достига до тях. В същото време социалното министерство съобщи, че са запазени хиляди работни места.

А въпросът справя ли се България с кризата остава все още актуален. По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на премиера Бойко Борисов и на евродепутата Радан Кънев.


Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че ще мине време и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата. „Влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в ЕС. Повече оптимизъм, ваксиниране и съм убеден, че ще излезем от пандемията. Сега оздравелите са в пъти повече от заразените и се надявам скоро да се възвърне нормалният живот“, коментира премиерът. Той обясни, че се търсят начини чрез средствата от еврофондовете в кризата, причинена от COVID-19, да се подпомогнат и големите предприятия, както малките и средните.

Борисов подчерта, че ситуацията с разпространението на вируса се наблюдава всеки ден. „Децата от днес са на училище до четвърти клас - добре тръгна. Радват се, че отиват на училище, за да им се възобновят навиците, а родителите да могат да отидат на работа“, обясни той. „За радост и българските лекари се научиха да лекуват вече. Март месец не знаеха какво да правят, светът не знаеше какво да прави. Надявам се следващите месеци да се върне нормалният ритъм на живот", подчерта още Борисов. 


Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Радан Кънев обаче е на мнение, че правителството не се справя с управлението на кризата. „Проверих данните за смъртността през 2020 г., които показват, че неадекватното и закъсняло поведение на управляващите е струвало близо 15 000 (петнадесет хиляди) български живота за последните два месеца на годината, през които България бележи световен рекорд по смъртност. Показват също, че безкрайно закъснелите мерки работят - и тези животи е можело да бъдат спасени. Запознах се и с плановете за ваксинация, например на Чехия и Германия, в които ваксинацията на 80+ годишните започва след десет дена. И чух министър Ангелов, който предвижда у нас да започне ... в края на май“, посочи той.

По думите му у Националния план за възстановяване не отговаря на никои от заложените от ЕС цели и критерии на NextGenerationEU - рестарт на икономиката след Ковид-19, изпреварващо технологично и цифрово развитие, адаптация към нисковъглеродната икономика на Зелената сделка. „Не, господин Борисов. Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020 г. беше провал - не просто за Вас, а заради Вас - за цялото ни общество“, заяви Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама