2020 г. изравни рекорда за най-топла година

18:20, 08 яну 21 / Любопитно 25 2306 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

2020 година е била гореща колкото 2016 - годината с най-високи температури, регистрирани до момента, сочат данните на Европейският климатичен институт Коперник.

Необичайно топлата есен и зима в Европа нареждат миналата година до най-горещата в историята. Също през миналата година е отчетена най-високата температура - през август 2020 живакът в Долината на смъртта в Калифорния се покачва до рекордните 54.4 градуса по Целзий, съобщи Нова телевизия.

Какво вещае нумерологията за 2021 г.

Арктика е отчела едни от най-високите си температури, които се дължат на високата концентрация парникови газове в атмосферата. В части от Сибир средните температури през годината са били над 6 градуса, което е най-високата стойност от 30 години. Освен това в района имаше необичайно активни горски пожари, които доведоха до отделянето на рекордните 244 милиона това въглероден диоксид в атмосферата.

Според учените тези данни подчертават нуждата от още по-бързо намаляване на вредните емисии, за да се достигнат целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. „Нямаме време за губене“, подчерта директорът за космоса към ЕК Матиас Печке.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама