Как се сплотява екип по време на пандемия

16:20, 13 яну 21 / Любопитно 25 2112 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По време на локдаун и дистанционна работа не е лесно за се запази екипният дух между служителите, които не се срещат физически. Германски експерти споделят пред „Дойче веле“ някои хитрости, с чиято помощ да не изгубите връзката с колегите си, с които по време на изолация се срещате само чрез екрана на компютъра, съобщи БГНЕС.

Коледно парти с… издирване на престъпник

След онлайн презентацията за постигнатото през изминалата година служителите на изследователски център в Бон се посветиха на криминална драма в YouTube и се превърнаха в следователи. Те бяха разделени на групи и всяка от тях трябваше да представи своята версия за това кой е престъпникът. За да се почувства все пак празничното настроение, всеки от служителите получи като подарък от работодателя ваучер и поръча храна за вкъщи за общата виртуална вечеря.

Липсата на общуване се усеща най-силно преди празниците. И макар много хора да не обичат новогодишните служебни партита, без тях в Германия годината изглежда незавършена.

Детективската вечеря се превърна в популярен интерактивен формат. В периода преди кризата с коронавируса за любителите на криминалните истории подобни вечери се организираха в ресторанти с участието на актьори. По време на пандемията провеждането им, естествено, става онлайн. Появиха се и няколко варианта на виртуални събития за целогодишното поддържане на колективния дух.

Чай матча и мини-срещи с колеги

В Дюселдорф стартъп компанията Mindful Matcha предлага на своите служители да прекарат време заедно с традиционната японска чаена церемония. Според създателите на фирмата подобни онлайн срещи помагат да се преодолее стресът. Големите компании предпочитат този формат за укрепване на чувството за близост и душевното спокойствие – едновременно с приготвянето и пиенето на чай участниците в церемонията се запознават с техники за медитация. В интернет се рекламират широко кулинарни курсове, печене на хляб или дегустация на бира пред уеб камерата.

Фирма Teamgeist (Колективен дух – бел. ред.) вече повече от 30 г. се специализира в провеждането на служебни мероприятия, организира съвместни кинопрожекции, както и не толкова екзотичните онлайн куестове и паркур. Седнали пред компютрите в домашния си офис служителите се опитват да излязат от лабиринта, решават загадки, строят най-високата кула от подръчни материали и рисуват заедно една обща картина.

Форматът „мини-срещи“ предлага виртуална чат стая, в която в рамките на няколко минути могат да си задават един на друг въпроси, за да се опознаят по-добре. Мини-срещите, куестовете и паркур се радват на най-голяма популярност, споделят от агенция Teamgeist, като подчертават, че интересът към тях е нараснал през 2020 г.

Мероприятията за сплотяване на колектива са особено важни сега, когато колегите практически не се срещат на живо. Според експертите от Института по организация на труда в Щутгарт, те допринасят за споделения опит, необходим за екипния дух и общите спомени. Разбира се, подобни събития не са подходящи за всекидневието, затова трябва да има и ежедневни повтарящи се ритуали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама