Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

14:04, 19 яну 21 / София 25 2547 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Столична община е получила одобрение от РИОСВ за заданието за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт, обяви кметът Йорданка Фандъкова във Facebook.

Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта“, обясни Фандъкова и припомни, че в последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяването на лифта.

Възстановяват Княжевския лифт по съществуващото трасе

Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания“, коментира столичният кмет и уточни, че след това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в СОС.

Фандъкова призова за подкрепа от всички политически групи. „Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза“, написа тя.

Кметът поясни, че продължава да се работи и по двата варианта за възстановяване на лифта- с изработване на специализиран план, както е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе; възстановяване като се използват местата на старите фундаменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама