Ежедневни навици с огромни ползи за здравето

14:00, 24 яну 21 / Любопитно 25 2188 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С напредването на възрастта човек започва да се замисля по-сериозно за здравето си. Причината за това се крие не само в натрупването на житейски опит, който помага за осмисляне и пренареждане на житейските приоритети, но и в нови физически усещания. Те се получават в резултат на процесите на изхабяване и увреждане на органите и системите в тялото. На преден план изниква необходимостта да се забави стареенето, пораждащо различни проблеми от здравно естество, пише Нова телевизия.

Ето няколко ежедневни навици, с които според проучвания можете да помогнете на здравето си:

Краката са най-уязвимата част от нашето тяло. Когато те започнат да не ни държат, усещаме осезателно натрупаните години. Можем обаче да им помогнем с няколко прости навика. По-широките обувки дават повече пространство на крака. Повечето хора, особено дамите, носят неправилен номер обувки и краката им често страдат. Миенето на краката с шампоан против пърхот е много ценна привичка. Тези препарати съдържат съставки против гъбични инфекции. Миенето на краката вечер пък преди лягане е толкова важно, колкото миенето на зъбите и лицето. Това действие носи невероятно отмора за цялото тяло.

Шоколад веднъж седмично подобрява когнитивните способности

Костите губят своята плътност, появяват се различни оплаквания и с времето се задълбочават. Има няколко основни начина, по които можете лесно да се грижите за тях. Консумирайте 5 сини сливи всеки ден. Съставът на сливите пречи на процесите, които водят до лесна чупливост. Пиенето на чай всеки ден намалява с 30% риска от фрактури на костите. Достатъчни са 3 чаши дневно. 10-20 подскока на място дневно заздравяват бедрените кости и са равнозначни на бягането и джогинга.

Оплакванията от лошо храносмилане не подминават почти никого. Редовната употреба на всякакви лекарствени средства за справяне с проблема може да се избегне с някои прости навици. Не бива да се пие нищо по време на хранене. Течностите разреждат храносмилателните ензими, увеличават киселинността на стомаха и водят до рефлукс. Храната трябва да се дъвче бавно и продължително. Добре сдъвканата храна подпомага правилното разграждане на хранителните вещества и предотвратява стомашните разстройства. Този навик предпазва и от преяждане. Движението след основно хранене е много ценен навик. Той подпомага храносмилането.

Как да разпознаем енергийните вампири?

С течение на годините едно от основните оплаквания е разстройството на съня. Недоспиването, трудното заспиване, честото събуждане накъсват съня и създават чувство на умора при събуждане. За да го избегнете, е нужно да създадете чисто пространство около леглото. Всички предмети в близост до главата разсейват мозъка и го държат буден. Спането със затоплени чорапи през зимата е навик, който ускорява заспиването, защото топлината разширява кръвоносните съдове. По възможност не оставяйте край леглото си устройства като телефон или таблет. Светлината им държи мозъка буден, а използването им непосредствено преди заспиване дразни мозъчните неврони и пречи на спокойния сън.

Грижата за гърба също е изключително важна. При клякането се премества натрупаното през деня напрежение от гърба към краката. Този вид упражнение също се нарежда сред навиците, полезни за здравето ни. Облягането назад на стола пък държи гърба изправен.

Експерти препоръчват и да не се храним на работното място. Важно е да се напусне тясното офисно пространство, за да се раздвижи и разпусне тялото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама