Носенето на маски в самолетите създава истински проблеми на екипажите

15:00, 24 яну 21 / Любопитно 25 2416 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Понастоящем маските са нещо обичайно за самолетни полети, но и също са повод за неприятни конфронтации относно тяхното използване. От началото на пандемията стюардесите и членовете на екипажи съобщават на федералното правителство за над 200 инцидента, в които са били тормозени или заплашвани заради политиките за използване на маски по време на полет, съобщават CNN и БГНЕС.

В един от случаите стюардеса съобщава, че четирима пътници, които не са били с маски са я тормозили заради това, което те са нарекли „прост проблем с маската“. Ситуацията станала толкова напрегната, че самолетът трябвало не можал да излети веднага. При друг инцидент пътник, който продължил да сваля маската си, обърнал очи и казал на стюардесата да пази тишина. После изкрещял: "Млъкни!"

Майка и дъщеря пилотират самолет в тандем

Други стюардеси са се сблъсквали с агресивни прояви на неподчинение. Стюардеса отбелязва, че пътник отказва да постави маската отново след обслужване на напитки на борда, въпреки многобройните предупреждения. В крайна сметка този човек казал на екипажа: "Е, ако държа бутилката си с вода, мога да не нося маската си, нали?" След това пиел от водата бавно през останалата част от полета. По този повод той се възползвал от политика, която позволява на пътниците да свалят маските си, докато активно ядат или пият.

Когато авиокомпаниите въведат задължителни политики за носене на маски, за да поддържат дейността си, задачата за прилагане на правилата често се пада на стюардесите. В САЩ, където такава основна мярка за сигурност срещу COVID-19 е доста политизирана, тази задача може да бъде предизвикателна. Понякога е наистина опасно.

Постигането на масово изпълнение на нормите е една от най-трудните части от нашата работа“, казва Али Малис, стюардеса в „ American Airlines“ и представител в Асоциацията на професионалните стюардеси. "Считаме се за основни работници, но няма заплащане за рискови условия или нещо подобно", добави той.

Майка с бебе лежа 6 дни в килия на летището

Авиокомпаниите и членовете на екипажа съобщават, че по-голямата част от пътниците спазват правилата за използване на маски. Профсъюзите на стюардесите обаче казват, че техните членове редовно срещат пътници, които реагират с войнственост, устни заплахи и дори физически нападения. При липсата на федерални разпоредби за използването на маски, много стюардеси смятат, че не могат да направят много, за да гарантират спазването им. Или дори да се предпазят от бурни реакции и атаки.

Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, с която нареди на федералните агенции да изискват маски на летищата и самолетите. Също така във влакове, фериботи, автобуси и други средства за обществен транспорт. И стюардесите приемат новината.

Ситуацията стана много тревожна. До точката, че Федералната авиационна администрация (FAA) наскоро обяви, че ще предприеме по-строг подход за справяне с непокорните пътници. До 30 март 2021 г. пътниците, които нападат, заплашват, сплашват или пречат на екипажа на авиокомпания, могат да бъдат изправени до глоби до 35 000 и дори да бъдат задържани, според FAA. По-рано агенцията разглежда тези случаи с предупреждения и граждански наказания, наред с други методи.

Имаме нулева толерантност към насилствено или заплашително поведение от страна на пътниците. И ще предприемем възможно най-силните мерки срещу всеки пътник, който го направи. Това предупреди администраторът на FAA Стив Диксън във видеоклип миналата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама