Застрашено ли е от изчезване кафето?

18:20, 25 яну 21 / Любопитно 25 2182 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Когато чуем, че кафето в Бразилия е застрашено, мислим за изменението на климата в света. Тази течност с приятен вкус и аромат е най-ценената в света след нефта. Изменението на климата в света се случва контролирано и трябва да има естествен баланс.

Пред телевизия РТС проф. д-р Педжа Яначкович посочи, че когато говорим за изменението на климата, със сигурност трябва да кажем, че имаме предвид предимно температура и влажност и всички тези промени се усещат от растенията и животните, съобщи БГНЕС.

Напитки срещу високо кръвно

Що се отнася до кафето - на ден се изпиват средно около 2,25 милиарда чаши кафе. От съществуващите 100 вида кафе само три са за консумация от човека: Арабика, Робуста и Иберика.

Изследователи от Кралската ботаническа градина в Лондон са стигнали до извода, че през следващите 30 години около 60% от видовете кафе ще изчезнат“, каза проф. Яначкович. Това е причината, поради която около кафеените плантации се засаждат дървета, за да стане почвата по-плодородна.

Кафето е важно за нас и е ценено най-много след нефта, така че отглеждането му в природата и при строго контролирани условия е много важно. Смята се, че производството на кафе в Южна Америка ще спадне с 20%, тъй като температурата ще се промени. В Китай се прогнозира намаляване на площите за отглеждане на тази култура. Но климатичните условия ще отворят нови възможности за отглеждането ѝ в други части на света, смята професорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама