Социалните мрежи вредят на психиката на тийнейджърите

19:35, 28 яну 21 / Любопитно 25 2699 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Психичното здраве на тийнейджърите е увредено от интензивното използване на социални мрежи. Това се посочва изследвания на Института за образователна политика и The Prince's Trust, които показват, че благосъстоянието и самочувствието са сходни при всички деца в начална училищна възраст.

Психичното здраве на тийнейджърите е засегнато още от 14-годишна възраст, като въздействието е по-голямо върху момичетата. Това е едно от заключенията на доклада, пише БГНЕС. Липсата на физически упражнения е друг допринасящ фактор, изострен от пандемията.

Книжката, която разбуни духовете

Според изследването всяко трето момиче е недоволно от външния си вид до 14-годишна възраст, в сравнение с всяко седмо в края на началното училище. А броят на младите хора с вероятни психични заболявания се е увеличил до всеки шести в сравнение с всеки девети през 2017 г. 

Въпреки това проучването установява, че самочувствието на момичетата се стабилизира, когато преминат в късните си тийнейджърски години, докато при момчетата продължава да спада.

Интензивното използване на социалните мрежи е свързано с отрицателно самочувствие, независимо от психическото състояние на младия човек, като повече момичета изпитват чувство на депресия и безнадеждност. „Тези, които се чувстват по-зле, могат да се обърнат към социалните мрежи за утеха или усещане на общност“, каза за изследването д-р Ейми Орбен, научен сътрудник в колежа Еманюел към Университета в Кеймбридж.

Семейните доходи, упражненията и лошото майчино здраве също допринасят за психическото състояние на младите хора, установи проучването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама