Застрашават ли плаващите пясъци под метрото близките сгради?

11:40, 28 яну 21 / София 25 2658 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Подпочвени води и плаващи пясъци са причинили аварията в третия лъч на метрото, стана ясно вчера. Носещата конструкция на метрото не е компрометирана, но не се знае колко време ще е необходимо за отстраняването на аварията, тъй като 30-метровият участък е най-сложният и екстремен по тази линия.

Дотогава станция „Хаджи Димитър“ остава затворена. „Добрата новина“ е, че Столична община няма да плати и стотинка за ремонта и разходите ще бъдат поети от фирмата изпълнител, построила участъка.

Това обаче едва ли успокоява живеещите непосредствено до метрото в ж.к. „Сухата река“, част от които твърдят, че са пряко засегнати от аварията. Обитателите на намиращия се на метри от затворената метростанция блок се оплакаха от щети в жилищата си, които според тях имат връзка с инцидента.

Техническа грешка спря третия лъч на метрото

В един и същи ден живущите в два апартамента на 11-ия етаж на блок 208 осъмват с повдигнати плочки в домовете си. Подобно нещо се случва за първи път и при двамата, затова те смятат, че може да има връзка с надигането на релсите на метрото.

 „За сградите опасност няма. Опасността за тях е по време на строителството на метрото – тогава се нарушава структурата на масива. Задължително се прави мониторинг. Слага се специални репери по сградите, които са близо и се наблюдават. След като се изгради метрото, то става една корава конструкция, която по никакъв начин не може да окаже влияние на съседните сгради. Още по-малко този тип авария, която е възникнала“, коментира пред bTV проф. Стефчо Стойнев, ръководител катедра „Хидрогеология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет.

Представители на Столичната община вече провериха и двата обекта и съставиха констативен протокол. Проверява се документацията на сградата. След проверките ще се установят причините, довели до проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама