Намаляват таксата за градина за част от децата в София

11:54, 28 яну 21 / София 25 2124 Шрифт:
Цветилена Симеонова

2400 деца на 5 и 6 г. ще бъдат освободени от заплащането на такса за детска градина в София. Това са деца сираци, с болни или учащи родители, както и такива с един настойник. За останалите деца в задължителна предучилищна възраст, които не ползват преференции за заплащане на такса, тя ще бъде намалена с 10%. Това предвиждат промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги на Столичната община, приети от общинските съветници. Те влизат в сила от деня на обявяването им на сайта на общината, съобщи „Сега“.

Промените са в отговор на разпоредби в училищния закон, приети м.г., които предвиждат държавата да подпомaга заплащането от родителите на дължимите такси за детска градина. Целта е те да бъдат облекчени при въвеждането на задължителното предучилищно образование и да бъде улеснен достъпа на децата в предучилищна възраст до образователната система. В момента на задължителна предучилищна подлежат децата от 5 години нагоре, а от 2023/24 г. - и тези от 4 г. нагоре.

Промени в критериите за кандидатстване в детски градини в София

По принцип задължителното предучилищно образование за децата в общинските градини е безплатно, като родителите плащат само за дейностите по храненето, извън финансирането от държавата. В София например тази такса е 60 лв. Миналата година в закона за предучилищното образование бе записано, че държавата следва да подпомага родителите при заплащането на таксите им за хранене като средство за подпомагане на равния достъп. Предвидено бе средствата за това да се осигурят от държавата и да се преведат на общините. Това стана с решение на МС от 30 октомври 2020 г., което предвижда на общините да се предоставят по 174 лв. за всяко дете в задължителна предучилищна възраст. Същевременно, разпоредба в училищния закон задължава общините да осигурят пълно подпомагане на заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по храненето, с не по-малко от 50% от въпросните средства. Условията и редът за това частично или пълно подпомагане се определят в наредбата за местните данъци и такси, която именно промени Столичният общински съвет.

С промените се определят категории деца, чиито родители да бъдат изцяло или частично освободени от заплащането на такси. Около седем категории деца, които досега са плащали 1/2 такса, или 30 лв., занапред се освобождават напълно от такава. Тук се включват децата на родители със 71% и над този процент намалена работоспособност, деца пълни сираци, деца на родители, загинали в производствени аварии, природни бедствия или при изпълнение на служебния дълг, деца с медицинска експертиза 50 и над 50% намалени възможности за социална адаптация, деца с един родител, деца с родител, който е учащ или студент, както и второ, трето и следващи деца на многодетни семейства. За 2019 г. броят им възлиза на 2400 деца, като очакванията са и т.г. броят им да е същият.

За останалите деца в задължителна предучилищна възраст - на 5 и 6 г., които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 10%, т.е. с 6 лв. Така таксата за градина на родителите в София се понижава от 60 на 54 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама