Отхвърлиха идеята за референдум в столичния район „Изгрев“

10:21, 02 фев 21 / София 25 2188 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет отхвърли предложението на кмета на район „Изгрев“ Делян Георгиев за провеждане на местен референдум в района, съобщиха от СОС.

Кметът на район „Изгрев“ предложи жителите да отговорят на два въпроса:
1. Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване (по чл. 61, ал. 2 и ал. 3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексно застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район „Изгрев“ (по чл. 22, ал. 2 от ЗУТ), за срок от 10 години?
2. Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район „Изгрев“?“

Кмет на столичен район предлага референдум за зелените площи и паркирането

Становището на комисията по отношение на първия въпрос е, че режимът на застрояване е регулиран от Закона за устройство на територията и подробните устройствени планове, с които застрояването на зелени площи, паркове и градини е забранено и единственият ефект от налагането на мораториум за десет години ще бъде невъзможността общината да изгражда подземни паркинги или алейна мрежа на тези територии. Общинските съветници от ГЕРБ напомниха и че с приетите миналата седмица от Народното събрание промени в ЗУТ се затварят множество законови възможности за прекомерно застрояване извън заложените в подробните устройствени планове параметри, което е едно трайно решение за подобряването на средата в целия град. Депутатите от БСП не подкрепиха тази промяна.

По отношение на въвеждането на зона за платено паркиране беше подчертано, че е неадекватно да се зададе този въпрос с възможни отговори „Да“ или „Не“, тъй като за вземането на подобно решение е необходимо да се изработят конкретни предложения за всеки отделен квартал или част от квартал, включващи анализ на проблема, схема с брой паркоместа, а при необходимост и нова организация на движението.

Затова по-ефективния начин за консултиране с гражданите са обществените обсъждания, на които могат да бъдат изразени различните гледни точки и да бъдат отразени предложенията, идващи от гражданите.

Въвеждането на зони за платено паркиране е важен инструмент за регулиране на паркирането в града. Този инструмент трябва да се прилага внимателно и експертно и използването му популистки от районния кмет показва само липсата му на управленски капацитет, се мотивираха съветниците от ГЕРБ-СДС.

Противоречие с нормативната уредба е и че районният кмет не е представил оценка за необходимите финансови ресурси за провеждането на референдума, както и оценка на въздействието от прилагането на предложеното решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама