Поглед назад: Роди се и си отиде най-незабравимата детска писателка

09:20, 05 фев 22 / Поглед назад 25 4136 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На днешната дата се навършват 102 години от рождението на Леда Милева и 9 години от смъртта ѝ. Голямата българска детска писателка почива на 5 февруари 2013 г. от рак на панкреаса – денят, в който трябваше да навърши 93 години.

На същата дата, но през 1920 г. Леда Милева е родена в София в семейството на поета и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература Гео Милев. Тя е по-голямата от двете му дъщери и винаги е свързвана с баща си, но това не ѝ тежи, въпреки голямата отговорност, която носи.

Винаги съм носила името на баща си с гордост и отговорност. Никога не можах да се освободя от чувството, че съм дъщеря на Гео Милев и трябва да бъда достойна за него. И досега, наред с всичко друго, което правя, най-голям приоритет има това какво мога и какво трябва да направя за Гео Милев – за откриване на цялото му наследство, което да получи по-пълна оценка и да стигне до съзнанието на повече съвременници. Защото неговото дело в много отношения е противоречиво и дава възможност за най-различни тълкувания, на което сме свидетели през годините”, казва тя в едно свое интервю. 

Милева се слави като блестящ преводач и ерудиран публицист. Тя е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.

Детската писателка е дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център. Милева е постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978) и генерален директор на БНТ (1966-1970). 

Снимка: БГНЕС

Името ѝ е в почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен“ на Международния съвет по детската книга. През 2008 г. беше удостоена с националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване. А „Зайченцето бяло“ е емблема на нейното творчество. 

„Много пъти съм разказвала, че то (бел. ред- стихотворението „Зайченцето бяло“) е съвсем случайно и набързо написано. Бях уредник на списание “Първи стъпки” и в печатницата се оказа, че половин страница остава празна и няма никакъв материал. Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя. И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел”, казва българската писателка. 

Сред други нейни известни детски книжки са: „Зайо на разходка“, „Няма време“,„Мустакатият Иванчо“, „Влакче през града“, „Пътечките на дъгата“, „Цветни приказки“, „Къде е хоботът на слона“ и други. 

Последната и книга включва избрани стихове и е издадена през 2003 година. Тя носи името „Карнавал в гората". 

Тя неведнъж е казвала, че ѝ се иска стихотворенията, които пише, да направят децата по-умни, по-честни и по-добри. 

„Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“, споделя Леда Милева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама