Каква ще е съдбата на Къщата с ягодите

10:27, 16 фев 21 / София 25 2613 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От архитектурно бижу в стил сецесион до обречена на разруха сграда - Къщата с ягодите на улица „Сан Стефано“ 6 в София все още очаква решение за бъдещето си. Столичната община настоява тя да бъде реставрирана и запазена в автентичен вид.

Къщата с ягодите е построена през 1928 г. и е обявена за недвижима културна ценност с категория „местно значение“ през 1978 г.

През 2012 г. имотът е закупен от Валентин Златев. През 2015 г. е издадена виза от главния архитект на район „Оборище“ за основен ремонт и реконструкция на сградата, която е съгласувана със заместник-министър на културата. Проектната документация е получила положително становище от Специализирания съвет за културното наследство към Министерство на културата. През 2018 г. проектът е предоставен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Кметът на Столична община не издава заповед за допускане на поискания демонтаж и последващо преизграждане.

Предстои комисия, назначена по реда на Закона за културното наследство със заповед на кмета, да даде нови предписания на собственика за предприемане на действия за реставрация и консервация, посочват в писмена становище до БНР от Столичната община.

От своя страна, собственикът Валентин Златев, отново в писмено становище, твърдо заявява своето желание да реставрира сградата в нейния автентичен вид и готовността си да издаде банкова гаранция за това.

„Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация съгласно всички законови изисквания и процедури ми отне около 4 години. Въпреки огромната и отлично свършена от проектантите работа, разгледана и приета от експертни съвети, към настоящия момент съм върнат в начална позиция.

Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния ѝ вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите, включително покрива на сградата. Нещо повече, готов съм включително да издам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на къщата.

Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда“, декларира Валентин Златев.

Златев за пореден път говори неистини“, смята Димитър Димитров от „Зелените“ на „Оборище“. Димитров живее в района и следи казуса още от времето преди Златев да закупи Къщата с ягодите. Според Димитров експертизите, които е поръчвал Валентин Златев, не са меродавни, защото са платени от него. „За да знаем какво е истинското състояние на къщата, трябва да има независима експертиза“, коментира Димитров, според когото тези експертизи имат „нулева юридическа стойност“.

Общината на своята територия, ако смята сграда за опасна, има правото и задължението да накара собственика да я оправи или тя самата да я оправи, допълни той. Собственикът иска да я събори, а общината я е страх да си свърши работата и прехвърля топката на Министерството на културата, сподели своята версия Димитър Димитров.

Според Димитров имотът е неподдържан. „Как можем ние да вярваме в добронамереността на един човек, който 6 години нито си е оправил двора, нито си е изчистил снега?“ „Това културно наследство сме го наследили от нашите баби и дядовци. Това е, което прави София европейска столица. Имаме европейски сецисион от 20-те години на миналия век, преживял всякакъв вид балкански, световни войни, политически промени, сътресения. И сега, защото на някой му е скимнало, че иска да си построи нова къща, ще го срути и ще построи нещо ново“. „Тази сграда няма да рухне“, подчерта Димитров и сподели, че повече се страхува от падането на някой нов хотел, когато ходи на море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама