„Хвърчаща бележка“ в дъното на трагичния случай в София

14:06, 17 фев 21 / София 25 3493 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Три дни след трагичния случай, при който 16-годишно момче почина при токов удар на улицата, въпросите за това кой е виновен за тази нелепа смърт все още нямат отговор.

Общината: И обектите, и кабелите са напълно незаконни

Проверката на Столична община показва, че всички пет търговски павилиона в двора и на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“ са поставени незаконно. Въпреки това те са свързани от ЧЕЗ към електронната мрежа, а от години район „Триадица“ и лечебното заведение събират наеми от тях. За договора между болницата и павилионите обаче не знаят от Здравното министерство, които са принсипал на лечебното заведение.

Кметът и главният архитект на града прехвърлиха отговорността за неуредиците и хаоса, свързани с търговските обекти на ЧЕЗ, на районния кмет (който не е от ГЕРБ) и на болницата.

От „Св. Иван Рилски“ отрекоха да имат общо с трагичния инцидент

Още през 2018 г. район „Триадица“ са установили, че въпросните обекти са незаконни. Процедурата по отстраняването им обаче стига до задънена улица след като Дирекция „Общински строителен контрол“ връща документите на районната администрация заради нуждата от корекции. И така до днес, когато Столична община спешно възобновява процедурата. Според главния архитект на София казусът буди въпрос за бездействието на районната администрация с години. Арх. Здравко Здравков обясни, че миналата година е поискал от всички районни кметове данни за незаконни временни постройки, като до момента не е получил отговори за само два района – „Триадица“ и „Панчарево“ (и в двата района не управлява ГЕРБ).

Незаконен е и кабелът, който захранва обектите и доведе до смъртта на момчето. Присъединяването към електронната мрежа е станало на базата на служебна бележка. Интересното в случая е, че въпреки липсата на разрешение за експлоатация (което е задължително условие) всички павилиони са захранени с ток. „Служебната бележка се приравнява на билет за баня“, коментира арх. Здравков.

„Фаталната шахта“ е на повече от 20 г., изградена със самия булевард използва се за преминаването на кабелите на светофарната уредба. През юли 2019 г. от нея са отстранени всички незаконни кабели, които по това време са водели към подобни павилиони, а последната проверка на шахтата е била в края на 2020 г.

Няма вина, няма оставки

Смъртта на 16-годишният Людмил е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. Пред паметта му дължим много ясни отговори...Очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции.Как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така район „Триадица“ подава информация за обект, който е напълно незаконен. Как може незаконни обекти да бъдат свързани с електрическа мощност?“, заяви Йорданка Фандъкова.

Поискаха оставката на Фандъкова заради убитото от ток момче

Във връзка с призивите за оставка столичният кмет и главният архитект отбелязаха, че са внесли промени в Закона за устройство на територията, които целят именно да улеснят процедурата по отстраняване на незкаонните обекти. По думите на арх. Здравков по този начин те спазват ролята си като ръководители на процеса.

Фандъкова призна, че нерегламентираното отваряне на шахтите е проблем и обяви, че се работи по изграждането на система от датчици, която да сигнализира при подобни нарушения. Системата първоначално ще обхване 4000 шахти край светофарните уредби, а екипите ще реагират 24 часа в денонощието. Кога обаче ще бъде готова самата система не е ясно.

Мнозинството в общинския съвет скочи срещу районния кмет

Припомняме, че до момента и ЧЕЗ, и район Триадица и УМБАЛ Св. Иван Рилскизаявиха, че не носят отговорност за трагичния случай. Малко след пресконференцията на Столична община мнозинството в „градския парламент“ поиска районният кмет отговори - как контролира подчинената си администрация и следи за изпълнението на задълженията им. Те настояват Димитър Божилов да разясни и защо не е предостил исканата от всички районни кметове информация за работата си.

ЧЕЗ: Служебната бележка е официален документ

От ЧЕЗ утониха, че само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта дружеството не предоставя разпределителни услуги. И допъват, че никога не са имали достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.

Те посочват, че въпросната служебна бележка е официален документ, издаден от  Столична община, район Триадица, с изходящ номер, подпис и печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ и той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение.

Дружеството подчертава, че ако обектът е бил незаконен Общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а да издаде заповед за премахването му. От ЧЕЗ посочват, че щом досега не е издавана заповед за отстраняването му, значи общината е го е приемала за законен.

На свой ред от дружеството питат Столична община: „Защо е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът? Има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента, при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:28, 17 фев 21

Много постройки във кв. Факултета, кв. Хр. Ботев и други места са без разрешение за ползване. Сега е моментът да им откачат ел. захранването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама