Времето е подходящо за ремонт на магистрала, но не и за пукнатините на „Лъвов мост“?

14:05, 19 фев 21 / София 25 2956 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фугите на „Лъвов мост“ ще бъдат отремонтирани, когато се вдигнат температурите. Няма грешка в случая, всяко нещо си иска своята грижа. Това каза днес пред журналисти техническият ръководител на обекта в изпълнителя ДЗЗД „Лъвов мост“ инж. Петър Стойчев.

Пукнатини около част от фугите се появиха малко повече от шест години след изграждането на кръстовището на две нива в района. Вчера от Столична община също обясниха, че проблем няма и дефектът е заради големите температурни колебания - от плюс 15 градуса до минус 15.


Снимка: БГНЕС

И „Лъвов мост“ се напука

Днес инж. Стойчев обясни, че при студено време асфалтът не е толкова еластичен и при движението на фугите се е напукал. „Ние като консорциум искаме бързо да си свършим работата и тези притеснения на хората да бъдат елиминирани. Сега условията не са подходящи, фугите са замърсени. Ще коригираме това нещо, когато има условия, за да има краен ефект“, обясни той, цитиран от „Дневник“.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики посочи, че експерти от организацията вчера са огледали съоръжението и са категорични, че мостът няма да падне. „Трябва да се ремонтират тези фуги, но не сега, а когато се вдигнат температурите. Това решение, което е взето тук, чисто проектантско е правилно. Съоръжението скоро ще стане на 10 години. Нима не очаквате то да не иска поддръжка“, попита тя.

Качеството не отговаря на изискванията

Експерти на Института по пътна безопасност обаче извършиха оглед на мостовото съоръжение и установиха следното:

- Дълбоки пукнатини при мостовите връзки. Това са стари пукнатини, които са били запълвани с битум по време на експлоатацията на моста от 2014 г.
- Мрежови пукнатини около пътните шахти – следи от ремонти по тях не са констатирани.
- Белези на недостатъчно бетоново покритие на арматурните пръти – това е съществено несъответствие, което води до понижаване на живота на съоръжението.

„Огледът на съоръжението ни показва, че поддръжката му и качеството на изпълнение не отговаря на съвременните изисквания“, посочва от института.

Те припомнят думите на фирмата изпълнител и на експерти на Столична община, според които времето не е подходящо за ремонт. „В същото време се извършва ремонт на асфалтовото покритие на АМ „Тракия“ в района на Чирпан. Явно времето е подходящо да се ремонтира магистрала, но не е подходящо за ремонти в София“, заявяват от ИПБ.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Matthal 11:35, 12 апр 21

Премахване на чипове, драскотини, пукнатини в бани в Ярославъл

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама