След съмнение за злоупотреба: „Демократична България“ оттегли доверието си от кмета на „Красно село“

13:10, 24 фев 21 / София 25 2652 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Демократична България“ оттегли доверието си от кмета на „Красно село“ Росина Станиславова, след като стана ясно, че тя е получила бонус като ръководител на финансиран с европейски средства проект за подпомагане на засегнати от Covid-19 с храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

От над 41 000 лв. общо възнаграждение за екипа от 5 човека кметът е получил 7600 лв., което се равнява на половината от годишната ѝ заплата.

Според „Демократична България“ Станиславова е „създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане“. Кметицата е отказала да върне взетите пари и от коалицията съобщиха, че са дарили сума на същата стойност на SOS детски селища. Те призоваваха за пълен одит не само в този, но и в останалите софийски райони.

Междувременно проверката в район „Красно село“ вече е в ход. Експерти на Управляващия орган на програмата „Развитие на човешките ресурси“ ще прегледат документите и ще се проследят изпълнението на проекта „Патронажна грижа, по-близо до гражданите“. Целта им е да установят дали в случая става въпрос за злоупотреба с евросредства.

Скандалът с бонуса избухна по време на вчерашното заседание на финансовата комисия към Столичния общински съвет, когато стана ясно, че срещу Станиславова е подадена жалба заради раздаването на крупни суми на нея и хора от екипа ѝ. Самата кметица пък отказа да отговори за какви суми става въпрос.

Тезата на кмета - политическа атака

Днес Росина Станиславова заяви, че жалбите срещу нея са манипулирани. „Да спрем с политическите атаки, тук става въпрос за социална програма. Нося лична отговорност за всичко, което правя“, обяви тя по време на пресконференция.

Кметицата обясни, че никой от администрацията не е пожелал да ръководи проекта за храна на възрастни хора и тя е поела ръководството, защото е отговорен човек.

Не става въпрос за някаква злоупотреба на кмета, което е смешно и нелепо в тази ситуация, а затова, че сме подразнили някого със своята компетентност и стигайки до един добър резултат за хората“, коментира Станиславова.

От думите ѝ стана ясно, че въпросният проект е на стойност е 365 хил. лв., той се изпълнява от май миналата година и продължава до март 2021 г. Индикативният брой на потребителите е 230, докато общината е обслужила 510 лица, което според кметицата показва, че проектът е преизпълнен.

За да се похвали с добрите успехи от проекта преди дни районната администрация публикува кратък видео клип. В него Станиславова обяснява, че целта е да помага на нуждаещите се не като пиар акция, а като резултат, който хората да усетят. Във видеото участниците в проекта споделят, че работата им е "най-смисленото нещо, което са правили през целия си живот".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:28, 25 фев 21

И да оттеглят, поредното черно петно за ДБ ярко им стои на челата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама