„Философия за София“ пита: пари за пешеходна инфраструктура кога?

08:30, 25 фев 21 / София 25 3059 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Столичните общински съветници гласуват окончателно бюджета за 2021 година. Но за какво ще се харчат парите на столичани? Като гражданска инициатива „Философия за София“ цели да подпомогне прагматичното, автентичното и модерното развитие на града. В центъра на концепцията и предложенията ни е гражданското общество на активните столичани, които милеят за града и желаят той да усвоява потенциала си.

Приемането на бюджета на София несъмнено е сред най-важните управленски решения на местната управа, от което зависи напредъкът на София и подобряването на живота на гражданите.

София с рекордно висок бюджет въпреки пандемията

Продължаваме да сме на мнение, че столицата не реализира потенциала си и пропуска възможности да се модернизира. Въпреки пандемията, бюджетът на София за тази година е рекорден – над 1,88 млрд. лева или със 100 млн. повече в сравнение с миналогодишния. Без изненада основният фокус е поставен върху големите булеварди, метрото и детските градини.

На заден план остават ремонтите на тротоари и подлези- защо? Средствата за ремонти и пътна безопасност, които ще отидат при районните кметове са само 50 млн. лева. А именно състоянието на тротоарите, подлезите, надлезите и пешеходните мостове във всички части на столицата е една от най-фрапантните разлики с европейските градове, както и едно от най-големите неудобства за софиянци. Пешеходната инфраструктура в София е сред звената, които най-сериозно изостават. Тя е неудобна, не стимулира ходенето пеш или използването на алтернативни методи на придвижване. В много квартали тротоарите дори не се използват по предназначение, станали са паркинги или са в крайно лошо състояние.

Когато говорим за тротоари, всъщност казваме достъпност, безопасност, облагородяване, включване на хората с увреждания в обществения живот на града. А това е важно – за всички.

Не само питаме, а и предлагаме. Екипът на „Философия за София“ внесе предложение за минимални изменения на бюджета, мотивирани от това, че някои от заявките на общината и конкретните параметри във финансовата рамка не съвпадат. Предлагаме да се отделят значително повече средства, насочени единствено към подобряване на пешеходната инфраструктура.

Още една крачка към възстановяването на Княжевския лифт

В писмото засягаме и друг казус, който следим – намерението за реизграждане на Княжевския лифт. От общината вече излязоха с такава заявка, като се използват основите на старите съоръжения. Същевременно предложения бюджет не предвижда никакви средства за анализ и проектиране на лифта. По този начин при евентуален отказ от страна на собственика, общината няма да има възможност да придвижи проекта по други канали и лифтът ще продължава да пустее. Затова чрез отделянето на една минимална на фона на бюджета сума, от общината освен, че ще се презастраховат, гарантират, че ще изпълнят публично поетите ангажименти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама