Връщат книжния пазар на пл. „Славейков“ с щандове за 40 хил. лв.

16:39, 25 фев 21 / София 25 4830 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Близо три години след премахването му емблематичният за площад „Славейков“ книжен пазар се завръща. Това решиха днес общинските съветници.

Там ще бъдат сложени седем преместваеми обекта тип библиотека-щанд, което ще струва 276 хил. лв. – или по около 40 хил. без ДДС за един щанд. Те ще имат свое осветление, отопление и стъклен навес при дъжд и сняг и ще са под металните перголи, които бяха поставени през 2019 г. От общинското дружество „Пазари Запад“, което ще ги стопанисва, обясниха преди дни, че това са преместваеми обекти за временен книжен пазар.

Очаква се книжният пазар да се завърне през лятото. Освен това на пл. „Славейков“ се предвижда да се провеждат и културни събития.

40 хил. лв. за стелаж от стъкло и метал?

Именно стелажите предизвикаха остри реакции от страна на опозицията. „40 хил. лв. за един стелаж от стъкло и метал - продължава тенденцията да се поставят изключително скъпи изделия на площад „Славейков“, посочи Методи Лалов от „Демократична България“. Той визира поставените при ремонта на площада пейки за над 2100 лв. едната, наречени архитектурни композиции за сядане.

От БСП пък разкритикуваха стелажите, като заявиха, че сглобяема къща с площ от 50 кв. м. би излязла малко по-скъпо. „Да сложим сглобяеми бараки на пл. „Славейков“ ли искате“, контрираха от своя страна управляващите. От гражданската инициатива „Спаси София“ пък сравниха цената с тази на нов автомобил над средния клас. „Още повече, че ремонтът на „Графа“ предвиждаше поставянето на подобни щандове на цена от 2900 лв. - 16 пъти по-евтино. Толкова ли е богата Столичната община, щом може да си позволи такава безобразно скъпа инвестиция? Няма ли градът без тротоари, улици, паркинги, междублокови пространства и канализация по-важни приоритети, в които да се инвестира“, попитаха от „Спаси София“.

Припомняме, че книжният пазар беше закрит и преместен в градинката пред хотел „Рила“, когато започна ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ през 2018 г. Макар ремонтните дейности да приключиха официално следващата година, той не беше върнат. В момента на пл. „Славейков“ има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама