Кога кучето става агресивно?

18:35, 26 фев 21 / Любопитно 25 2760 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кучетата не проявяват агресия без причина, всяко нападение или гняв на животното е причинено от една от следните пет най-често срещани причини: болка, необходимост от самозащита, страх, психологическа травма или хормони, каза пред РИА Новости президентът на Руската киноложка федерация Владимир Голубьов.

Няма агресивни породи - има конкретни агресивни индивиди, за които никой не е полагал грижи и обучавал. Всяко куче се нуждае от дресировка. Ако едно добре отгледано куче изведнъж започне да се държи агресивно, трябва да помислите какво го кара да се промени толкова драстично. Агресията е проява на страх: за безопасността, от загуба на ресурси, от наказание или болка. Понякога лошото поведение на собственика или здравословни проблеми могат да предизвикат такава реакция", обясни Голубьов.

Кучето се възпитава най-добре с поощрения и без глезотии

Животните често не могат да дадат на собственика да разбере, че нещо ги боли, а когато болката не е придружена от допълнителни симптоми, може да бъде много трудно да се разпознае болестта.

Понякога животно, изпитващо хронична болка, която е трудна за диагностициране, започва да се държи агресивно към любящ собственик: разрушителното му поведение може да бъде причинено дори от обичайното поглаждане. Стопанинът, без да знае, че кучето го боли, може да докосне болно място". В този случай само ветеринарен лекар може да помогне на кучето и след лечение агресивното поведение автоматично ще изчезне.

Можете да разберете, че кучето е уплашено от позицията на тялото му: то прибира опашката си, напряга тялото си, притиска ушите си и широко отваря очите, опитва се да се скрие. В това състояние животното може да прояви защитно поведение, за да се предпази от заплахата", посочи още експертът, цитиран от БГНЕС.

Важна причина за агресия е защитата на ресурсите. Може да се прояви по отношение на непознати и дори на собственика, когато домашният любимец се храни или когато храни или защитава потомството си. „В тази ситуация по правило животното първо подава предупредителни сигнали: ръмжи, напряга се, изправя се и едва след това може да реши да атакува“, споделя Владимир Голубьов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама