Как да победим главоболието?

18:30, 04 мар 21 / Любопитно 25 2055 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всеки изпитва главоболие. От лека, пробождаща болка от дехидратация до деактивираща мигрена, те са изключително често срещано оплакване. Може да е провокирана от Covid-19 , както и от прекалено дълго седене на бюрото или в затворено помещение.

Когато се появи главоболие, реакцията на много хора е да вземат обезболяващо средство. Това обикновено работи, но по-доброто решение е да се проучат причините, особено ако често страдате от определен вид главоболие.

Ето три основни начина за справяне с проблема:

1. Мислете отвъд главата си

Причината за главоболието ни понякога може да идва от тялото или от поведението ни. То засяга както тялото ни, така и поведението ни. Ако възприемаме главоболието като нещо изолирано в черепа, никога няма да разберем действително причината за него, нашия опит или как можем най-добре да го смекчим.

Хората с честа мигрена разбират това лично и често религиозно следят приема на храна и дейностите си, както и времето, за да определят какво ги предизвиква. Но човекът с нормално главоболие често е по-малко настроен към причините за болката си.

Главоболието при напрежение е добър пример за това как работи. Усещането е като стегната лента, която притиска главата ви с тежест върху нея. Всички сме наясно, че това се появява по време на голям емоционален стрес, но може да бъде причинено и от стрес, който предизвикваме върху тялото си, например с лоша стойка или възстановяване от травма.

Лекарства, които трябва винаги да си носим в чантата

Правенето на твърде много неща едновременно, бързането с опитите да се свършат нещата за по-малко време или да се направи всичко за всички са често срещани поведенчески индикатори, които предсказват главоболие за напрежение. Това и действията, които предприемаме, когато болката започне.

Снимка: CanStockPhoto

2. Вслушайте се в болката

Ако имате болки в крака, това може да ви попречи да играете тенис или футбол. Знаете, че ако играете, можете да нанесете повече щети и възстановяването ви ще отнеме повече време. Приемът на парацетамол или ибупрофен ще помогне да се избегне опасността, да се намали възпалението или разширението на съдовете, както и да се възприеме болката, но главоболието ще се върне, освен ако не успеем да се справим с причината.

Ако имате синусово главоболие, просто ще трябва да изчакате синусите да се изчистят, така че приемането на обезболяващо средство или деконгестант може да бъде добър подход, но понякога нашата стратегия за справяне може да влоши нещата.

Как да се отървем от високото кръвно без лекарства?

Можем да решим, че бутилка вино и храна за вкъщи са вид подарък, от който се нуждаем, за да се отпуснем и да премахнем стреса, но и двете водят до дехидратация, друга повсеместна причина за главоболие.

Мозъкът е съставен от 70% вода, така че ако бъбреците ви се нуждаят от заем за разреждане на алкохола или солите и подправките, той обикновено идва от този оазис. Мозъкът губи вода по такъв начин, че буквално губи обем, като дърпа мембраните, които покриват мозъка и причинява болка.

Снимка: CanStockPhoto

3. Използвайте естествените болкоуспокояващи на мозъка си

Един от начините да се справите с болката е да се облегнете на естествената болкоуспокояваща система на мозъка и да стимулирате неврохормони, свързани със щастието (като серотонин и окситоцин) и компенсацията (допамин).

Смехът, гледайки комедия, насладата от компанията на добър приятел или насладата от близостта с партньора ще увеличат тези хормони в различна степен. Всеки от тях блокира сигналите за болка, които идват от тялото, като не само ви помага да контролирате главоболието, но и да възстановявате баланса на хормоните, които са били механизмът на промененото ви емоционално състояние. Знанието, че можем да впрегнем поведението и телата си, за да поддържаме баланса на хормоните на мозъка, ни дава начин да прекъснем цикъла на главоболието.

Следващия път, когато имате главоболие, чиито причини очевидно не са болестно състояние или дехидратация, погледнете живота си и вижте какво можете да промените. В крайна сметка болката се опитва да ви каже нещо, посочва BBC, цитирана от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама