Слушалките не са безобиден аксесоар

19:05, 12 мар 21 / Любопитно 25 2096 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отоларингологът Владимир Зайцев съветва в интервю за радио „Sputnik“ как да избегнем опасностите при продължително носене на слушалки.

Навикът да се носят слушалки, поставени в ушите през голяма част от деня, може да доведе до УНГ заболявания. Поради факта, че ухото е запушено за много дълго време може да се развие гъбичен отит на средното ухо (отомикоза), обясни лекарят. Според него хората, които използват слухови апарати или работят със слушалки, например в кол центровете, са особено изложени на риск. 

Проблеми могат да възникнат и ако слушалките влязат в контакт с ушната кал. „Не забравяйте, че в ушния канал има сяра и чрез запушване на ухото със слушалка, ние просто изтикваме съдържащата се в ушната кал сяра дълбоко навътре. Така притискана тя се прикрепя към тъпанчето и се образува плътна сярна запушалка. Това ще доведе до усещането, че ухото е запушено и до дискомфорт, а след това ще се развие така наречения контактен отит на средното ухо“, предупреди Зайцев.

Също така когато слушалката се притиска по-дълбоко в ухото, тя се приближава до тъпанчето, което може да с течение на времето да доведе до проблеми със слуха, особено при слушане на силна музика.

Как да се отървем от болката в гърба и врата

Лекарят отбеляза предимството на слушалките, които не се поставят в ухото, а покриват добре ушната мида, което позволява да се изолираме от околния шум и да чуваме всичко добре, без да увеличаваме звука до пълната му сила, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама