Първокласниците в София вече ще се записват онлайн

16:07, 16 мар 21 / София 25 3388 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разработена е система за електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. Системата включва процесите по регистриране, кандидатстване, класиране и записване на учениците. Това съобщиха днес заместник-кметовете на Столична община доц.-д-р Тодор Чобанов и Генчо Керезов. Предстои Столичен общински съвет да вземе решение на предстоящото си заседание, а в края на март системата да бъде в реален режим на работа, съобщиха от Столична община.

„С тази система се определят редът и условията за централизирано електронно класиране на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, в която водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето и са определени прилежащите райони на училищата за обхват на учениците“, съобщи зам.-кметът доц. д-р Чобанов.

Системата дава възможност родителите да запишат децата си изцяло по електронен път. „Първи клас се явява важен момент в живота на детето и е важно то да може да посещава учебно заведение най-близко до дома му“, посочи доц. Чобанов.

Критериите за прием остават непроменени. От тази пролет чрез системата 168 столични общински училища ще предложат прием на около 12 000 първокласници.

За родителите, които нямат възможност сами да кандидатстват дигитално, е създадена организация с помощта на технически лица във всяко училище да получат помощ при попълване на кандидатурите им.

Създаването на електронна система за кандидатстване и записване в първи клас е личен ангажимент на кмета Фандъкова. Това бе и една от първите задачи, която при встъпването ми в длъжност получих от нея, каза зам.-кметът Генчо Керезов.

Той посочи, че целият процес на разработване на новата система се извърши при много силен граждански контрол, предстои да бъде направен и тест на функционалностите от родителите. Той посочи, че отпада необходимостта родителите да набавят редица документи, които вече се осигуряват по служебен път електронно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама