10-те най-впечатляващи водопада в Европа

19:35, 18 мар 21 / Любопитно 25 2819 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За любителите на природните красоти има една невероятна възможност за пътешествие с посещение на най- впечатляващите водопади в Европа. Ето класацията на „HOLA“ за природните красоти, които не бива да пропускате.

МАРМОРЕ, ИТАЛИЯ

Регионът Умбрия е другата италианска Тоскана, с нежни планини, полета със слънчоглед и лозя, средновековни села на фона на Апенините. В една от долините му, тази на Валнерина, близо до град Терни, е скрит един от най-красивите водопади в Европа, чиито води завършват в река Нера, падайки от 165 метра и заобиколен от буйна растителност. Това място, което е част от парка на река Нера, се харесва на любителите на рафтинг, каяк и други активни туристически дейности. 

РИН, ШВЕЙЦАРИЯ

В северна Швейцария, на един час от Цюрих и близо до град Шафхаузен, се намират най-големите водопади в Европа, образувани през последната ледникова епоха: ширина 150 метра, височина 23 и среден поток от 700 м3 вода в минута. До тях може да се стигне по пътека с гледки от замъка Лауфен, където се помещават посетителският център и интерактивен музей за историята на това природно богатство. За да не пропуснете нещо от шоуто, скочете на една от лодките, които тръгват от замъка Вьорт, построен насред на коритото на реката.

ВОДОПАДЪТ НА ГАВАРНИ, ФРАНЦИЯ

От френската страна на дългата Пиренейска планинска верига, Сирк де Гаварни е един от най-важните планински анклави в света. На фона на близката скалиста стена започвате да вървите по пътека, която започва от старата овчарска махала Гаварни и се изкачва по водите на едноименната река, между ливади и гори от бук и ела. На последния завой на пътя този гигантски и стъпаловиден варовиков амфитеатър се отваря пред очите ви, изкопан милиони години от ледник, от който пада Голямата каскада, която със своите 413 метра свободно падане е най-високата във Франция и една от най-големите в Европа.

СКОГАФОС, ИСЛАНДИЯ

На юг от острова, до град Скога и много близо до Селяландсфос за мнозина е най-красивият водопад в страната. Със своите 62 метра височина и почти 30 широчина, завесата на водата, която се образува, когато падне върху леглото от черни камъни, е толкова впечатляваща и непрекъсната, че никой не е успял да застане зад нея, за да види дали легендата, че викингскси вожд наистина е скрил съкровище там. Гледката отдолу или от неговата панорамна площадка, до която се изкачва с повече от 400 стъпала, обяснява защото е предпочитано място за филми и сериали, пише БГНЕС. 

ШТАУБАХ, ШВЕЙЦАРИЯ

Долината Лаутербрунен е раят на водопадите, със 72 водопада, които се спускат по скалистите му стени с височина до 300 метра. Сред всички тях един от най-зрелищните, както и най-високият, е Штаубах - край град Лаутербрунен. През лятото топлите ветрове завихрят водата във всички посоки, което я кара да се пръска, което означава нейното име и потокът, който я образува, пръска вода. Толкова очарователно е, че самият Гьоте е бил вдъхновен от него да напише стихотворението си „Песен на духовете във водите“. Впечатляващи в долината са и подземните водопади Трюмелбах , които бучат в планината и са достъпни от лабиринт от стълби и галерии.

ПЛИТИВИЧКИТЕ ВОДОПАДИ, ХЪРВАТИЯ

Най-големият от националните паркове в Хърватия и най-старият, на два часа от Загреб и в района на Лика, крие голяма изненада сред своите елови и букови гори: набор от 16 езера с интензивно сини и зелени води, свързани със сто водопада и потоци. Има два маршрута за преминаване през езерата - по дървени пътеки и по път, който ви позволява да наблюдавате долните езера и да стигнете до каньона, който води до големия водопад на река Плитвичка, със своите 78 метра височина е най-големият в Хърватия.

СЕЛЯНДСФОС, ИСЛАНДИЯ

Исландия е може би мястото с най-зрелищните водопади на квадратен километър. И един от първите, които са открити напускайки Рейкявик по N1, който минава през целия остров, е този водопад с непроизносимо име и висок 60 метра, видим на много километри преди да се стигне до него, благодарение на безкрайната равнина, която се отваря в подножието на планината и се втурва надолу. Друг съществено значение е Гулфос, съставен от няколко нива, които падат от внушителен разрез.

СЕДЕМТЕ СЕСТРИ, НОРВЕГИЯ

Подобно на много дълбоки отворени отвори в скалата, фиордите на норвежкото крайбрежие - онези прекомерни дерета, които проникват в континента между зашеметяващи пропасти, рисуват уникален пейзаж, истински спектакъл на природата. Между всички тях е най-големият, Гейрангер, обект на световното природно наследство, може да се похвали с невероятни водопади, по-точно Седемте сестри - всъщност седем потока, които се вливат във фиорда от височина 250 метра. Пред нея е Фриарен, Претендентът - всички герои на стара и романтична скандинавска легенда.

СКОКЪТ НА НЕРВИОН, ИСПАНИЯ

На границата между Алава и Бургос е скрит най-високият водопад в Испания с височина 270 метра, заобиколен от гори. Гръмотевичният звук на водите на потоците Аютурри, Итуригучи и Урита се получава при сгромолясването по скален амфитеатър към дъното на бездънен каньон. Както и сенчестите букови гори на Монте де Сантяго, които го заобикалят и които, заедно с водопада, са абсолютните действащи лица на пейзажа.

МУНДО, ИСПАНИЯ

В природния парк на Каларес дел Рио Мундо и Сима, между Сиера де Алкарас и Сиера дел Сегура, няколко пъти в годината се случва грандиозно природно явление. Това е „избухването“ на река Мундо при извора, внезапна експлозия на вода, която каскадно пада стотици метра и се превръща в колоритни водоскоци и „конски опашки“. До него се стига от Риопар, като се върви по стъпаловидна пътека за 15 минути. В допълнение към съзерцаването на водопада, уникалният карстов пейзаж на тази защитена зона приканва към туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама