Туристи пекат наденички на изригнала от вулкан лава в Камчатка

18:35, 18 мар 21 / Любопитно 25 2105 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изригването на потоци от лава от вулкана Ключевская Сопка в Камчатка привлича екстремни туристи - те са забелязани да си пекат наденички на лавата и да се изкачват до ръба на кратера, което може да бъде много опасно, каза ръководителят на Групата за реакция на вулканичните изригвания на Камчатка (KVERT) от Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния клон на Руската академия на науките Олга Гирина.

Зоната на пробива на лавата е разположена на северозападния склон на надморска височина от 2 850 метра. Пробивът се състои от две успоредни пропуквания, разположени на около 250 метра едно от друго.

Вулканът Етна изригна отново

През последните дни в социалните мрежи местни жители започнаха да публикуват снимки и видеоклипове от склона на вулкана, където се намира пробивът - туристите пекат колбаси точно върху втвърдяващата се лава и се скитат из кратера, докато оттам излитат бомби от лава на около 60 метра над ръба му. Гирина сравни скоростта, с която се изхвърлят лавовите бомби, със скоростта на летяща хокейна шайба, пише БГНЕС.

Тя добави още, че на 16 март е имало добро и спокойно време, само 5 градуса, и около 50 души са посетили вулкана в този ден - хора са долетели с хеликоптер, дошли са със снегомобили и много са се изкачили по склона.

Вулканът Ключевская Сопка, чиято височина е 4 800 метра, е най-високият действащ вулкан в Евразия. Вулканът е правилен конус с кратер на върха с диаметър около 700 метра; по склоновете му на височина 500-3 600 метра има около 80 вторични експлозивни кратери и шлакови конуси. Възрастта на вулкана се оценява на 7000 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама