Отпускат над 2,5 млн. лв. за култура в София

16:01, 18 мар 21 / София 25 3594 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Столичният общински съвет (СОС) одобри Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Средствата за него в размер на 2 590 400 лв. ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Култура“. Заложени са с близо 100 000 лв. повече в сравнение с миналата година, съобщиха от СОС.

Финансова подкрепа ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и много други събития.

И през тази година Столична община оказва логистична подкрепа на множество културни прояви. Ще бъдат финансирани и 10 нови за Календара събития, като сред тях са „Срещи на младото европейско кино – VII“ издание на Арте Урбана Колектив; „IV. Софийски международен мини детски филмов фестивал“ на Сдружение „Седем”; „Литературни маршрути 2021“ на Фондация „Прочети София“ и „София - Коледен град“ на Пазари „Възраждане“.

Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

20 000 лв. са предвидени за подкрепа на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд, както и за генералното консулство на страната ни в Ниш. 240 000 лв. са за значими културни проекти на районните общински администрации, а 100 000 лв. са отделени за „Лятна програма на Столична община“, която ще включва събития със свободен достъп на открито, които ще се реализират в месеците от април до октомври.

На заседанието на СОС беше одобрено и предложението на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов да се създаде ново направление към програма „Навън”, наречено „Открито“.

В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление участваха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По новото направление ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града. Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”.

Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и ще бъдат експонирани за не повече от година. Направление „Открито” на програма „Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци, постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи.

Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. По програма „Навън” се запазва досегашната локация на площадката пред Двореца, условията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на проектите ще бъдат като в първото ѝ издание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама