СБЛЪСЪК: Ще се сринат ли отношенията между САЩ и Русия?

09:30, 19 мар 21 / Сблъсък 25 8112 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Почти два месеца след като Джо Байдън официално встъпи в длъжност като 46-ти президент на САЩ, очаквано се сбъднаха всички предположения за влошаване на отношенията на страната с Русия

За разлика от предшествениците си, Байдън посочи още в края на октомври, по време на предизборната си кампания, че Москва е ключова заплаха за САЩ. 

Реакциите след встъпването в длъжност на Джо Байдън

Тази седмица напрежението между двете най-влиятелни страни се нажежи още повече, след като американското разузнаване огласи доклад, според който Путин е упълномощавал операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Тръмп. Друга основна задача на тези действия е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес, изостряйки социално-политическото разделение в Съединените щати.

Малко след оповестяването на доклада, американския президент Джо Байдън се закани, че руският му колега Владимир Путин ще „си плати“ за намесата на Русия в изборите в САЩ през миналата година. В интервю за ABC News той е отговорил на въпрос дали смята Путин за убиец, с „да“, без обаче да конкретизира дали и какви последствия ще има в отношенията на САЩ към Русия.

Но въпреки обтегнатите отношения между двете страни, Байдън е отбелязал, че е възможно да работят заедно, „когато е в наш взаимен интерес“. Той е посочил като пример подновяването на ядрено споразумение START, предаде „Свободна Европа“. 

Дипломатически скандал САЩ - Русия

Междувременно „Reuters“ съобщи, че Вашингтон най-вероятно ще наложи на Москва нови санкции още през следващите дни, позовавайки се на информация от три източника.

Русия отвърна на удара

Русия не закъсня с реакцията си и извика посланика си в САЩ на консултации за бъдещето на отношенията между двете държави. Кремъл отрече твърденията за намеса, определяйки ги като „абсолютно неоснователни“. 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ и „не участва в кампании срещу никого от кандидатите“.

„Отношенията ни със САЩ никога не са били толкова лоши. Подобно нещо в историята никога не се е случвало“, заяви Дмитрий Песков, съобщи тв „Дождь“, цитирана от „Сега“. „Това са много лоши изказвания на американския президент и показват, че той очевидно няма намерение да подобри отношенията на САЩ с Русия. Занапред ние ще изхождаме именно от тази позиция“, изтъкна още той, без да конкретизира дали има вероятност Русия да скъса дипломатическите отношения със САЩ. 

Путин пожела здраве на Байдън 

В отговор на коментара на Джо Байдън, руският президент Владимир Путин му пожела да е жив и здрав. „Желая му здраве, сериозно“, каза президентът в коментар, предаван по държавния канал „Россия-24“. 

Според него думите на Байдън показали, че оценката за друг човек говори как човек оценява себе си. „Когато оценяваме другите хора или други държави, други народи, винаги сме пред огледало, винаги виждаме себе си. Винаги прехвърляме на другия човек това, което ние самите представляваме, начина, по който живеем. В детството ми в двора, като спорехме, казвахме така: Каквото повикало, такова се обадило“, изтъкна Путин. 

В този контекст той говори и за колонизирането на Америка, съпроводено според него с геноцид към индианците, атомните бомби в Япония и обществените проблеми на САЩ, олицетворени от движението Black Lives Matter.

„В американския народ като цяло има много честни, порядъчни, духовни хора, искащи да живеят с нас в мир и дружба - знаем това, ценим го и в бъдеще ще се опираме на него. Но що се отнася до американския истеблишмънт, ръководещата, управляващата класа, съзнанието й се е оформяло при известни и доста сложни условия. Усвояването от европейците на американския континент е било свързано с изтреблението на местното население. С геноцид, както днес казват. Пряк геноцид срещу индианските племена“, коментира Путин, след което, по думите му, последвал твърд, голям, тежък и много жесток период на робовладение“, предаде „Дневник“. 

Руският президент смята още, че с обвиненията срещу други страни управляващата класа в САЩ решава вътрешни задачи и външнополитически проблеми

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Човек 18:24, 20 мар 21

Като не си пие редовно хапчетата, все ще вземе да изрази някоя истина ))))

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама