Съдът освободи задържаните с фалшиви банкноти

17:20, 18 мар 21 / София 25 3517 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съдът освободи с най-леката мярка за неотклонение „подписка“ Илия Ненов и Даниела Андонова, които бяха обвинени за държане на фалшиви евро и долари за милиони. Според обвинението печатането на фалшивите пари ставало в печатницата на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София.

Припомняме, че във вторник прокуратурата обяви, че в печатница във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ са се печатали фалшиви банкноти, като са открити 4 млн. долара и 3,6 млн. евро менте. А по-късно стана ясно, че са задържани мъж (48 години) и жена (54 години). От университета излязоха с позиция, в която твърдят, че задържаните не работят на трудов договор в учебното заведение и банкнотите не са открити в помещение на Висшето транспортно училище.

Снимка: БГНЕС

Според съда на този етап липсват достатъчно доказателства, за да се смята, че фалшивите банкноти са подправени парични знаци. В експертна справка се посочва, че те са фалшиви, но в Наказателния кодекс такъв термин няма, обясниха адвокатите на двамата задържани. Съдебният състав разпореди двамата да бъдат освободени незабавно, но решението за мярката не е окончателно и може да бъде оспорено пред Софийския апелативен съд. Според съда те няма да се укрият и да извършат друго престъпление и няма основание да бъде уважено искането на прокуратурата за най-тежката мярка задържане под стража.

В жилището на Андонова са намерени 1 754 900 щатски долара, в жилището на Ненов полицията е открила банкноти на стойност 59 700 щатски долара. В автомобила му са намерени отрязъци от паус и предмети, които се свързват с престъплението. В халето в университета, в което работи, са намерени печатарската машина от 1987 г. и плаки.

Разпитани са няколко свидетели, сред които и полицейски служители. Те са участвали в операция, наблюдавали претърсването и изземването в жилището и на двамата, в халето и автомобила. Според експертните справки „банкнотите са изследвани визуално с лупа“ и е установено, че са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията. „Не са използвани висок печат и дълбок печат за серийните номера. Банкнотите не притежават необходимите защити и са фалшиви“, се посочва в заключението на експертите, предаде „Дневник“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама