Тровим се най-често с млечни продукти

20:00, 22 мар 21 / Любопитно 25 2272 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Какви храни могат да причинят хранително отравяне и как да се справим с последствията от него, разказа пред радио Sputnik Марат Зинатулин, кандидат на медицинските науки и гастроентеролог.

Неопакованите храни – вече задължително с етикети

Според него можем да се отровим с всякакви храни и напитки, ако те са с лошо качество или са развалени. Но най-често хранителните отравяния се дължат на млечните продукти, тъй като те имат много ограничен срок на годност.

Здравословното хранене може да спре бъдещи пандемии

Ако тези продукти не се съхраняват правилно и температурният режим не се поддържа, това е добра среда за развитие на бактериална флора: изварата, заквасената сметана и други производни на млечните продукти могат да доведат до хранително отравяне“, каза Зинатулин.

Снимка: CanstockPhoto

Гастроентерологът обясни, че ако един човек е бил отровен, тогава той е получил по-голямо количество от разваления продукт.

Можете да получите алкохолна интоксикация, дори ако сте консумирали качествен алкохол в големи количества - ще имате всички симптоми на отравяне: гадене, повръщане, диария, загуба на съзнание и дори смърт. В същото време, ако метиловият алкохол навлезе в тялото ви, етиловият алкохол ще бъде противоотрова, тоест оказва се, че висококачественият алкохол ще помогне в тази ситуация“, подчерта Зинатулин, цитиран от БГНЕС. 

„Суперхраните” са рекламен трик

Лекарят посочи основните принципи на терапия при всяко отравяне - това е приемът на сорбенти, от най-простите, като активен въглен, до по-сериозни лекарства. Освен това в никакъв случай не трябва да спирате повръщането и диарията, тъй като по този начин тялото ви се освобождава от токсините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама