Прясно изпеченият хляб - неустоим, но вреден

18:35, 24 мар 21 / Любопитно 25 2367 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не трябва да се консумира прясно изпечен хляб, особено от хора, които страдат от  заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язва или имат доказан колит. 

„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност”, казва Мария Черняева - лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина „Seline”, цитирана от БГНЕС.

В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт такава храна може да доведе до обостряне на хроничните заболявания. „С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, казва Черняева.

Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб. 

Апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобен на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тестените изделия.

Ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко. Тази функция често се използва в магазините - те специално пекат хляб на място, така че клиентите, привлечени от миризмата, да купуват по-големи количества”, обяснява диетологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама