В Санкт Петербург търсят работа както на хората, така и на котките

19:25, 25 мар 21 / Любопитно 25 2019 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Понастоящем Петербург е не само „северната културна“, но и „котешка културна" столица на Русия. Случи се така, че котките, заети в институциите на града, се превръщат в неговата истинска марка. Туристите купуват сувенири, изобразяващи известните котки в Ермитажа.

Котките живеят в музеи, театри, библиотеки, не само заради обичта на туристите. Музеите, театрите и дори малко по-светските институции спасяват котките от смърт на улицата, дават им дом и любящо семейство, а те от своя страна, защитават културните институции от гризачи и скука.

Котките на Ермитажа получиха наследство от френски меценат

Много петербургци и гости на града познават „Котешката република“, която обединява две кафенета за котки (развлекателни заведения, които могат да бъдат организирани на принципа на обикновено кафене, в което живеят котки; посетителите могат да си играят с домашните любимци, да ги снимат или дори да ги осиновят) в Петербург и Музея на котките в Ленинградска област. Тук идват животни, които се нуждаят от покрив над главите си. „Републиката" е притегателен център за любителите на опашатите любимци в Санкт Петербург и добър приятел на институциите, съобщават ТАСС и БГНЕС.

„Колко котки са се преместили в културни институции през годините на операцията „Котешка република“? Почти две хиляди. Но това зависи от това как броите. В крайна сметка много котки, които са се преместили от „Котешка република“ на работа след кратко време са осиновени от служителите или гостите на тези заведения“, казва директорът на котешкото кафене Анна Кондратиева. Само в началото на март четири пухчета от „Котешката република“ си намериха „работа“.

Всяка „републиканска“ котка има куратор, който дори след преместването наблюдава животното и условията за отглеждането му. Работата на котките е трудна: имотът трябва да бъде прегледан, лакомствата трябва да бъдат изядени и мишките да бъдат преследвани.

Няма бездомни животни: за много животни градът е дом. Но има и пренебрегвани животни“, казва Анна Кондратиева, директор на „Котешката република“. Много културни институции се борят от години с котки, изгубени на тяхна територия, като ги гонят, вместо да помагат.

Най-скъпите породи котки

„Котките на територията на институции в Санкт Петербург не са необичайни. Хубаво е, че година след година все повече институции хуманно решават проблема с котките на тяхна територия, отказвайки нечовешко унищожение в полза на кастрация и грижата за нея“, казва директорът.

Разбира се, ситуацията с бездомните животни в мащаба на град или държава няма да промени значително заетостта на котките, но може да промени отношението на хората към тези самодостатъчни, независими и същевременно, нуждаещи се от нашата защита същества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама