Наполеон: Военен гений или сексист автократ?

18:30, 27 апр 21 / Любопитно 25 3543 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Наполеон Бонапарт модернизира Франция и спечели някои от най-известните битки в историята, но също така включи подчинението на жените в закон и възстанови робството. Преди на 4 май да се навършат 200 г. от смъртта му в изгнание на остров Света Елена, си задаваме въпроса дали човекът, който доминира в Европа и се обявява за император, е герой или злодей ...

Военен стратег

Както преди, така и след като се издига на власт през 1799 г. с военен преврат, Наполеон постига поредица от исторически победи, най-вече битката при Аустерлиц. Смятан за военен гений, той контролира всеки детайл от бойното поле, като формула, базирана на атака, използвайки слабостите на врага. Дори и днес неговите методи се изучават във военните академии по света.

Изградена модерна държава

Основното наследство на Наполеон след идването на власт е създаването и развитието на модерна, мощна, централизирана държава с набор от правила, прилагани на цялата национална територия, които се превърнаха в шаблон за днешното правителство. Някои от създадените от него институции и до днес присъстват във Франция.

Граждански кодекс

Друг от несъмнените успехи на Наполеон беше гражданският кодекс, който стана основата на много правни системи. Обявен през 1804 г., той направи всички хора равни пред закона. По този начин той короняса едно от постиженията на Френската революция, слагайки край на феодализма, пише БГНЕС.

Шапката на Наполеон беше продадена за 350 000 евро

Всички са равни ... с изключение на жените

Сега за по-малко славните страни на неговото наследство... Наполеон е бил "един от най-големите женоненавистници", който е ходил по Земята, според френския министър на равенството Елизабет Морено. Гражданският кодекс задържа властта на мъжа от къщата над съпругата и децата му и предвижда, че съпругата трябва да се подчинява на съпруга си. И съгласно Наполеоновия закон от 1810 г., мъж не може да бъде наказан за убийството на прелюбодейната си съпруга, ако е била хваната „в крачка” у дома.

Възстановяване на робството

Революцията премахна робството във френските колонии през 1794 г., но Наполеон го възстанови през 1802 г., когато Великобритания върна карибския остров Мартиника, където практиката остана в сила, докато беше в английски ръце.

Това е най-тежкото петно "срещу паметта на Наполеон", пише историкът Жан Тулар, като същевременно твърди, че робството все още е широко разпространено навсякъде другаде и че Наполеон е действал по икономически причини.

Погребение на републиката

Противниците на Наполеон също така поставят под въпрос дали съвременна Франция трябва да празнува човека, който е направил първия опит за предизвикване смъртта на републиканството след революцията.

Военният преврат, който доведе Наполеон на власт, доведе до провъзгласяването на Френската империя през 1804 година. Но привържениците твърдят, че превратът е защитил постиженията на революцията и че макар стилът на Наполеон да е авторитарен, той е подкрепен от народни гласове.

Модел за диктатори

Историците спорят също дали Наполеон е бил модел за диктатори от 20-ти век като Хитлер, Сталин, Мао и Мусолини. "Неговият авторитаризъм ... чувството му за силна държава, неговото презрение към парламентарната система, неговият империализъм, а също и неговият пропаганден гений, ни карат да вярваме в това", пише Тулар.

Но, добавя историкът, Наполеон „не е имал същата убийствена идеология, нито расистката пламенност на (някои от) онези, които шумно се хвалят като негови наследници“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама