Успешен експеримент: В Барселона се проведе концерт без социална дистанция

19:05, 29 апр 21 / Любопитно 25 3268 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 27 март Дворецът на спорта „Сант Жорди“ в Барселона отново отвори врати, за да бъде домакин на голям концерт. На него са присъствали 4 592 души, които не са спазвали никаква социалната дистанция. Месец по-късно резултатите от пилотния тест показват, че само двама души са се заразили с коронавирус. 

Как постигнаха това?

Ключът се крие в предприетите по-рано мерки. Същия ден, в който музикалната група е излязла на сцената, присъстващите са били подложени на антигенен тест. С резултатите от тези тестове организацията е разрешила достъп само на онези хора, които са имали отрицателен тест. На тях им е било разешено да се насладят на музиката с маска, но без да се налага да спазват наложеното безопасно разстояние.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Месец след концерта известените резултати потвърждават, че концертът не е довел до заразяване на голям брой хора, благодарение на приетите мерки. Здравните власти са обединили сили, за да анализират събитието.

Отварят дискотеките и нощните барове

Лекари от местна университетска болница разкриват, че за четиринадесетте дни след концерта са открити само шест асимптоматични или леко засегнати позитиви. При четири от тях предаването на заразата се е случило извън концерта, а на другите два не знаят произхода.

Рок банда изнася безопасни концерти в надуваеми балони

По този начин се отварят вратите за безопасна организация и реализация на големи събития, предаде БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама