Любовта към парфюмите убила Наполеон?

19:30, 08 май 21 / Любопитно 25 3135 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Според официалната версия Наполеон Бонапарт, два пъти император на Франция и един от най-известните военни лидери в световната история, е починал от рак на стомаха. Биомедикът Парвез Харис от Университета Де Монфор н Лестър предположи, че любовта към парфюма може да е била фатална за императора, пише Daily Mail. Ученият отбелязва, позовавайки се на предишни изследвания, че голямо количество етерични масла разрушават ендокринната система, което в крайна сметка може да доведе до развитие на тумори.

Наполеон: Военен гений или сексист автократ?

Специалистът свързва влошаването на здравето на Наполеон с голямото количество одеколон, който той е използвал. Той също така припомни, че изследователите са открили високо съдържание на арсен в косата на императора, кичур от която бе остриган приживе. Според професор Харис обаче много хора по това време са използвали козметика с арсен, но не всички са починали от това.

"Това, което липсваше при тях, бяха огромните обеми одеколон, с които Наполеон удуши тялото си", убеден е професорът. По думите му веднъж Наполеон объркал парфюма с вода и случайно измил лицето и очите си с него. Освен това императорът смятал одеколона за лек срещу всички болести и често се къпел с него и го пиел. Дори на походи той взимал няколко бутилки одеколон, пише БГНЕС.

Най-известните монументи и техните двойници по света

В крайна сметка, отбеляза Харис, парфюмът се превърнал в нож с две остриета за Наполеон. От една страна, той го спасявал от инфекции по време на походите и военните кампании. От друга страна, голямо количество одеколон, съчетано с арсен и лошите условия на остров Света Елена, където е бил заточен, осакатили здравето на генерала, поради което в крайна сметка той умрял.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама