От днес: Зареждаме картите онлайн и плащаме безконтактно в градския транспорт в София

09:23, 11 май 21 / София 25 7437 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес картите за градски транспорт в София може да се зареждат онлайн през уеб портала на Центъра за градска мобилност. Освен това започва и безконтактното разплащане с дебитни или кредитни карти в наземния градски транспорт. 

Електронен билет за софиянци - чак през май

Всеки, на когото картата му за пътуване, изтича може да я подмени с новите пластики. Старите пластики остават валидни, не е необходимо хората да ходят и да ги сменят. Този процес на подмяна ще продължи една година. Старите карти обаче няма да може да се зареждат онлайн.

При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл. След това притежателят на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата автоматично ще бъде добавена във вашия портфейл. Може да се започне и обратно - първо на сайта на ЦГМ се създава профил, а след това в пункт на ЦГМ се продиктува имейла или телефон за получаването на новата карта, обясни директорът на ЦГМ Димитър Дилчев, цитиран от „24 часа“.

С новата система ще може да се изпращат напомнителни съобщения, че наближава времето, в което картата за пътуване изтича.

На 17 май в Общинския съвет ще бъде внесено предложение в градския транспорт да се издава и т.нар. билет за време. Електронна система ще бъде изплатена през 2028 година и по договор струва 83 милиона лева.

От гражданската организация „Спаси София“ критикуваха старта на новата билетна система в София, която не дава възможност на гражданите да ползват билет с прекачване между различните превозни средства. Според организацията така се оскъпява пътуването на столичани със система, за която ще се платят близо 100 млн. лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама