Поглед назад: Покушението срещу папа Йоан Павел II

08:00, 13 май 22 / Поглед назад 25 5188 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес се навършват 41 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим.

Нападението става докато духовният глава на Римокатолическата църква поздравява събралото се множество от близо 20 000 вярващи. В този момент той е в открития си автомобил, а след изстрела се свлича на седалката. Ранени са и две жени.

Папата незабавно е закаран в болница, но поради многото си рани (цели четири) губи голямо количество кръв. Линейки, полиция и журналисти бързо се струпват на площад „Свети Петър“ и пред входа на лечебното заведение. Следва операция продължила близо 5 часа. На 3 юни папата отново е на крак и е по-популярен от всякога.

За извършител на атентата е посочен 23-годишния Мехмет Али Агджа от Турция. Той е член на свързаната със секретната натовска мрежа Гладио ултра националистическа турска организация „Сивите вълци“. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд.

Имало ли е българска следа?

Турчинът първоначално заявява, че е действал сам и по свое собствено убеждение. 

Няколко години по-късно обаче е задържан и Орал Челик, който е сочен за негов предполагаем съучастник. Според обвинението той е избягал от атентата, а задържането му е станало при разследване за наркотрафик във Франция. След което е екстрадиран в Италия.

В течение на делото Али Агджа променя своите показания и обявява, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност за извършването на това покушение. Думите му се потвърждават и от лидерa на „Сивите вълци“ Абдуллах Чатлъ. 

След ново разследване е арестуван и българинът Сергей Антонов. По това време той е служител в представителството на Българска гражданска авиация „Балкан“ в Рим. Замесени са имената и на още двама българи - подполк. Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия. Те успяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.

Новината за „българската следа“ се експлоатира на Запад. Започва да се спекулира и за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу НРБ и ДС, СССР и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер. Водещи в раздухването на клеветите са поддържаните от западните специални централи манипулативни публикации на Пол Хенци и Клеър Стерлинг.

През 1985 г. Абдуллах Чатлъ заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правосъдие след продължително следствие и съдебен процес, не намира за виновни в никаква степен обвинените българи. Така държаният дълго време в затвора Антонов е освободен.

По покана на българската държава и на католическата общност в страната главата на Римокатолическата църква пристигна на поклонничество в България. Това високо посещение бе с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов открито заяви, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата. С посещението на Римския епископ окончателно се изчисти името на страната ни от остатъците на пропагандните клевети. 

Прошката

На 27 декември 1983 г. папата посещава Мехмет Али Агджа в затвора. След разговора духовният глава му подарява кехлибарена броеница и споделя, че Али Агджа се е покаял за деянието си, за това му прощава.

През юни 2000 г. по молба на Йоан Павел II Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи. Той обаче е репатриран в турски затвор, където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си. Впоследствие е освободен.

До смъртта си през 2005 г. Йоан-Павел Втори изпитва особено благоговение към Богородицата от Фатима. Той е убеден, че тя му е спасила живота. Причината е , че атентатът е в същия ден, на който са се навършили 64 години от предполагаемата поява на Дева Мария пред две овчарчета в Централна Португалия.

Една година след атентата той подарява на светилището куршума, който го е улучил. Той и до днес е вграден в короната на статуята на Богородицата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Ambinia 07:35, 20 мар 23

Current understanding of the benefits and harms of vitamin D with or without calcium supplements in the general population is chiefly limited by the difficulties in evaluating true vitamin D status buy zithromax online us What is your favorite cheat Food s

2 GeVaKoZ 04:38, 14 фев 24

priligy near me Salmonella, Brucella, Listeria, Francisella, By location

3 sveVNvtkV 06:24, 25 фев 24

As stated previously, CC stimulation might result in thinner endometrium at the time of ovulation compared to other stimulation regimens including letrozole 10 achat levitra en ligne

4 Adjunny 07:03, 07 мар 24

buy proscar brand Effectiveness of Primary Anti Aspergillus Prophylaxis during Remission Induction Chemotherapy of Acute Myeloid Leukemia

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама