Кайсиевите ядки могат да са отровни

19:03, 17 май 21 / Любопитно 25 3671 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ядките, съдържащи се в костилките от кайсии и праскови, могат да представляват смъртна опасност за децата, заяви лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников в ефира на телевизионния канал „Русия 1“. Според него понякога те съдържат силно отровна течност - циановодородна киселина.

„В детството почти всички сме чупели костилките на кайсиите с камък, за да изядем ядките. Синилната киселина, съдържаща се в тях, понякога в по-големи количества може да причини от отравяне до смърт. Всяка година има деца, които умират от отравяне с циановодородна киселина“, заяви Мясников, цитиран от БГНЕС.

Здравословното хранене изисква разноцветни продукти

На свой ред биологът Екатерина Баранова отбеляза, че децата често са алергични към праскови. „Много хора се страхуват да ядат праскови. Но ако ги сварите или почистите добре кожата, вътрешността на плода, който е много богат на протеини няма да предизвика алергии”, обясни Баранова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама