Бирата е любимата алкохолна напитка на българите

19:30, 18 май 21 / Любопитно 25 3702 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бирата е най-любимата алкохолна напитка на българите, като общо 60% я пият. Това показват резултатите от изследване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел.

Виното е на второ място (51% го пият, а 16% го харесват най-много) и след него се нарежда ракията (48% я пият, а 14% я харесват най-много). Популярността на тази традиционна за Балканите алкохолна напитка се увеличава с възрастта. 10% от хората нямат предпочитание към конкретен вид алкохол.

Повече от половината българи пият алкохол поне веднъж на две седмици и малко над една четвърт споделят, че консумацията им на алкохол се е променила по един или друг начин по време на пандемията от Cоvid-19.

Обикновено мъжете пият по-често алкохол, отколкото жените - половината от тях пият няколко пъти седмично (спрямо 22% от жените). Забелязва се и доста голяма разлика между представителите на двата пола по отношение на тези, които изцяло се въздържат от консумацията на алкохол, при което мъже - 5% и жени - 15%. Най-честите поводи да пием алкохол са по време на празници и празненства (73%), социални събирания с приятели (63%) и у дома с половинката или друг близък човек (39%).

37% от българите са предизвиквали себе си в даден момент, като са се въздържали от консумацията на алкохол за определен период от време. Само 4% от тях не са успели да изпълнят предизвикателството. 22% не са се предизвиквали до момента, но биха го направили в бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама