Как да отслабнем и прочистим организма си с репички

18:30, 19 май 21 / Любопитно 25 4155 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Култивирани са сравнително наскоро, но това не им пречи да са един от най-популярните зеленчуци.

Трябва да се каже, че за разлика от братовчеда си – ряпата, репичките имат по-малко пикантност и лютивина. Това обаче не е единствената причина да са толкова популярни, особено през пролетта. Факт е, че този кореноплоден зеленчук е истинска суперхрана, която при това е достъпна.

Бадемите - безопасни за талията и безценни за сърцето

Репичките са богати на витамини PP, C и витамини от група В. Съдържат голямо количество натрий, желязо, магнезий, фосфор, калий и калций, както и фибри, протеини и етерични масла, което до голяма степен помага при отслабване. Само 250 грама плодове осигуряват на тялото нужната дневна доза аскорбинова киселина.

В същото време енергийната стойност им стойност е само 15-20 калории на 100 грама продукт. Поради това може безопасно да се добавя към диетични ястия. Синапените масла в състава на този зеленчук имат много прекрасни свойства – жлъчегонно и антимикробно, а тяхната ефективност е установена при потискане на растежа на злокачествени тумори и отстраняване на радиоактивни вещества от тялото.

Кога портокалите са най-полезни?

Трябва обаче да се помни, че в големи количества те имат дразнещ ефект върху лигавиците. Въпреки че сме свикнали да ядем само корени от репички, зелените връхчета също могат да се използват в свежи салати. Те са много питателни и полезни, но трябва да се попарят преди ядене, тъй като са покрити с малки твърди власинки, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама