ДНСК отново ще проверява сградата „Златен век”

14:30, 21 май 21 / София 25 5121 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

ДНСК ще извърши повторна проверка на строежа на сградата „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”.

Решението е взето след проведена среща в регионалното министерство на началника на Дирекцията с ресорния министър арх. Виолета Комитова, главния архитект на София арх. Здравко Здравков, представители на строителя „Артекс инженеринг“ и на инициативен комитет „Лозенец“, съобщиха от ДНСК.

Проверката започва на фона на отстраняването на досегашния шеф на строителния контрол арх. Иван Несторов, който подаде оставка в сряда.

Припомняме, че строителството на сградата беше спряно през 2019 г. в разгара на скандала „Апартаментгейт“, при който се оказа, че висши политици са се сдобили с имоти от „Артекс“ на цени под пазарните. Около две години преди това законова поправка даде възможност компанията да завърши сградата за 10, а не за 5 години. В разгара на скандала тогавашният премиер Бойко Борисов разпореди строежът да спре.

Вчера обаче от „Артекс” обявиха, че ще продължат строежа на сградата и заплашиха, че ако отново ги спрат ще съдят България в Страсбург за вреди в огромни размери. На 14 май Върховният административен съд окончателно отмени Заповедта на ДНСК, с която строежът на сградата беше спрян повече от две години. Кметът на район „Лозенец” обаче сезира ДНСК да проверят дали разрешителното за строеж е законно.

Отново протест срещу строежа на сградата "Златен век"

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама