4500 крачки дневно удължават живота с години

18:35, 23 май 21 / Любопитно 25 4627 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ново проучване с добри новини за тези, които винаги намират време да правят още няколко крачки всеки ден, съобщи Study finds.

Оказва се, че правенето на повече крачки на ден може да ви помогне да живеете по-дълго. Нещо повече, изследователите казват, че няма значение дали ги правите наведнъж или на кратки порции, това може да намали риска от преждевременна смърт.

Проучването, включващо над 16 000 жени на възраст над 60 години, също така предполага, че 4500 крачки на ден са достатъчни, за да помогнат за удължаване на човешкия живот. Учените установяват, че всеки допълнителни 1000 крачки допринасят за 28% намаляване на смъртността сред участниците в изследването.

Още има време да влезем във форма за лятото

Авторите на изследването помолиха участниците да носят устройство за отчитане на крачките и за измерване на активността в продължение на четири до седем дни. Устройствата проследяваха всичко - от дълги разходки навън, до такива като изкачване по стълбите. Жените, които са правили повече от 2000 стъпки дневно в непрекъснат ритъм, са показали 32% намаляване на риска от смърт. Предишен анализ на същите жени също открива, че тези, които са правили 4500 стъпки на ден, са имали значително по-нисък риск от смърт в сравнение с най-слабо активните жени, пише БГНЕС.

„Технологичният напредък, постигнат през последните десетилетия, позволи на изследователите да измерват кратките прояви на активност. Докато в миналото бяхме ограничени само до измерване на дейности, които хората можеха да си припомнят чрез въпросник“, казва ръководителят на изследването Кристофър Мур, докторант по епидемиология в Университета на Северна Каролина, в съобщение за медиите .

Според клиниката Mayo средният американец прави между 3000 и 4000 крачки всеки ден. Това е еквивалентно на около две мили ходене. Макар че това може да звучи много, някои експерти поставят целта за върхова подготовка на около 10 000 крачки дневно .

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама