Над 12 хил. деца остават без градина в София и след второто класиране

16:40, 29 май 21 / София 25 3813 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено в събота.

След първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто.

Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина. Класираните са 906, сочат официалните данни на общината. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи, пише „Сега“.

Места в детските градини ще има… ама друг път

Заради резултатите след първото класиране родители и опозицията в София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Тя пък се опита да прехвърли отговорността за нерешения проблем на районните кметове от „Демократична България“, които са начело на едни от най-засегнатите райони.

СБЛЪСЪК: Кой е отговорен за недостига в яслите и градините в София?

Миналата седмица новият зам.-кмет Мирослав Боршош излезе с предложение за двойно увеличаване на компенсациите за родителите на неприетите деца. За целта обаче поиска помощ от служебния кабинет, който отхвърли идеята и нарече това опит общинта да прехвърли отговорността за проблема върху държавата.

Предложение: Компенсацията за неприети деца в градини да стане 650 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама