СБЛЪСЪК: Оказва ли служебното правителство натиск върху БНТ?

14:00, 08 юни 21 / Сблъсък 25 3864 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Оказва ли служебното правителство натиск върху БНТ - този спор задочно водят изпълнителният директор на обществената медия Емил Кошлуков и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Всичко започна с един „съботен инцидент“ от 22 май, когато националната телевизия прекъсна редовната си програма, за да излъчи брифинг на партия ГЕРБ, посветен на информацията за подслушване преди изборите политици.

Това провокира служебния министър да изпрати писма до СЕМ и генералния директор на БНТ с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. Пред медиите Минеков подчерта, че БНТ е част от системата за национална сигурност  и определи случилото се като „изключително скандален случай“ и „много тежко нарушение“. Той посочи още, че „се натрупват явления, които могат да го предизвикат да поиска оставката на Кошлуков”.

Самият Кошлуков отговори на поставените въпроси, като заяви, че програмата на БНТ не е била прекъсвана, а излъчването на брифинга на ГЕРБ е било решение на редакционния екип. В писмения си отговор той подчерта, че никой няма право да се меси в редакционната политика на телевизията, дори министърът на културата.

Съветът за електронни медии отговори на министъра, че осъществява надзор върху дейността на доставчиците, но няма право на намеса в програмната им политика. Медийният регулатор посочи, че всеки доставчик на услугата е независим по отношение на съдържанието на създаваната и предоставяна за разпространение от него медийна услуга и въпросите за програмните решения трябв да бъдат отправяни към ръководствата им.

След седмица задочни разговори, днес напрежението между медията и министъра навлезе в нова фаза.

БНТ сезира международни институции заради обвиненията на Велислав Минеков. Националната медия се обръща към ЕК, Европейския съюз за радио и телевизия, както и дипломатическите представителства на държавите-членки на Европейския съюз и САЩ в защита на медийната свобода.

В позицията на Управителния съвет на медията се посочва, че за първи път журналистите в БНТ са поставени редом до терористи и престъпници.

От медията заявяват, че за първи път изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. И допълват, че в демократичната ни история никога досега министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни.

„Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост“, се посочва още в позицията.

От своя страна служебният министър заяви, че нито е сплашвал журналисти, нито е упражнявал цензура спрямо тях.

„Някога да сте чули подобно нещо от мен? Да обвинявам работещите в телевизията като терористи и престъпници? Ако някой знае такова нещо, моля ви – споделете ми. Естествено това е лъжа“, заяви Велислав Минеков.

Той посочи, че политическо лице не може да бъде назначено за директор на обществена телевизия, каквато е европейската практика. Емил Кошлуков обаче е с интересна биография, която го свързва с различни политически проекти през годините и е работил в партийната телевизия на партия „Атака“ – „Алфа“.

Според него е използван натиск върху журналистите на БНТ, за да излязат с декларации в подкрепа на институцията и припомни, че близо 2000 имена от елита на българската култура са се подписали с искане за оставката на Емил Кошлуков.

Служебният министър изтъкна, че все още не е получил от СЕМ отговори на поставените от него въпроси. Вместо това е получил цитати от закона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама