Защо косата побелява?

16:00, 12 юни 21 / Любопитно 25 2491 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Една от теориите защо косата посивява е, че с възрастта тялото спира да произвежда меланин и косата става сива, посребрява или побелява.

Ето няколко интересни факта за сивата коса:

Появата на първите сиви косми се определя от генетиката, но също така и от възрастта. Сивата коса е резултат от стареенето и нейната текстура се променя с възрастта, както и текстурата на кожата. Експертите наричат тези промени правило 50-50-50. Половината от населението на света на възраст под 50 години има около 50 процента побеляла коса.

Белите посивяват по-бързо от всяка друга раса. След тях най-бързо посивява жълтата раса, следвана от черната. Експертите все още не са установили защо е така.

Коя прическа вреди на косата ни?

В допълнение към генетиката и възрастта, косата посивява поради стрес. Постоянното излагане на стрес може да увреди ДНК, засягайки клетките, отговорни за производството на пигмент. Това е най-очевидно по време на заболяване, когато пациентите могат да "побелеят" за една нощ. Също така, поради стреса, претърпян след химиотерапия, косата може да порасте в различен цвят.

Начинът на живот влияе върху появата на побеляла коса, особено тютюнопушенето. Токсичните химикали от дима увреждат ДНК на косата, причиняват натрупване на вредни свободни радикали и влияят върху производството на пигменти. В допълнение към цигарите, липсата на витамин В12 и мед може да ускори появата на побеляла коса. Ето защо храненето трябва да бъде обогатено с моркови и черен шоколад, пише БГНЕС.

Косата расте средно три години и след това пада, за да направи място за нова. С възрастта новите косми, които заместват старите, вече са сиви. Косата не става сива, а е бяла от корена. Всеки път, когато косата се обновява, клетките, които образуват пигмента, се променят и този процес става по-труден с възрастта, така че те просто остават бели. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама