Аргановото масло е новото „течно злато“

19:15, 21 юни 21 / Любопитно 25 3754 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Започна сезонът на един необичаен вид добив на т.нар. „течно злато“. Производството на един от най-скъпите натурални продукти – аргановото масло, е в разгара си.

Аргановото масло се добива от бодливото дърво Аргания спиноза, което расте в Югозападно Мароко. В този район има арганова гора от около 21 милиона дървета, която е отбелязана като застрашен вид на ЮНЕСКО.

Пет причини да започнете да ползвате арганово масло

Аргановото дърво или както го наричат местните „Дървото на живота“ достига до 8-10 метра височина и може да живее над 200 години. Производството на арганово масло дава сигурен доход, безплатни осигуровки и курсове по грамотност на повече от 100 жени.

Традиционно арганът е използван като овкусител на храни. Заради нарастващия международен интерес на големи козметични фирми към продукта, цената на една бутилка достига до 250 долара, въпреки че на местно ниво тя варира между 30 и 50 долара, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама