СБЛЪСЪК: Изкуствено ли се завишава цената на водата?

16:00, 24 юни 21 / Сблъсък 25 5931 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебният кабинет обмисля нова формула за цената на водата. В момента цената за куб. м е равна на приходите на дружеството за година, разделени на разликата между водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби.

Според министъра на околната среда и водите Асен Личев настоящата формула стимулира ВиК дружествата да имат по-големи загуби, защото разходите им се разпределят върху реално доставената вода и колкото по-малко е тя, толкова са по-високи цените им.

По този начин вместо дружества да отстраняват течовете и услугата да се подобрява, те имат възможност да искат все по-големи повишения на тарифите. Личев определи това като „пълен икономически парадокс“.

Министърът се възмути и от това, че в цената за крайните потребители ВиК операторите начисляват ДДС върху таксата за водоползване от язовирите, която плащат на държавата в размер на 2 стотинки за кубичен метър. Според него само от това водните дружества получават годишни приходи от 11 млн. лв. и „ги открадват“.

Личев обяви, че реално държавната политика в сектора се осъществява от търговските дружества, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е вредна за България.

От КЕВР отговориха, че водните цени у нас са по най-добрите световни практики. Регулаторът изтъкна, че действащата наредба е разработена със съдействието на Световната банка и екоминистерството е съгласувало проекта без забележки и до момента не е предлагало промени.

Относно коментара на Личев, че водните дружества начисляват на клиентите си ДДС върху плащаната от операторите такса за водоползване, регулаторът посочва, че определяните от него цени са без ДДС.

„Към момента държавата не е определила различен размер на този данък за ВиК услугите. ВиК операторите, както и всички други доставчици на стоки и услуги, следва да начисляват ДДС в крайните цени за потребителите и да внасят този данък в държавния бюджет. В този процес КЕВР няма никакво участие“, пише в позицията на комисията.

Регулаторът допълва, че е „равно-отдалечен както от доставчиците, така и от потребителите на тези монополни услуги, с основна цел - осигуряване на независим, обективен и експертен подход“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:59, 14 юли 21

Да се стимулират тези които пестят водата а тези които си мият колите и плочниците тоест консумират много вода да плащат повече

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама