Кои са 10-те най-умни животни на планетата?

16:00, 27 юни 21 / Любопитно 25 4157 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По света има всякакви причудливи и много разбиращи ни животни, които често демонстрират мисловни умения, за които не сме и подозирали. Порталът „Амейзинг“ обаче отсява видовете животни, които според редица експерти са 10-те най-умни на планетата.

Куче

Не е чудно, че кучето е наречено приятел на човека. То може да се научи да брои, да разбира няколкостотин думи и жестове и да прави основни математически изчисления. С подходящо обучение, разбира се. Експертите смятат, че пуделът има най-завидната интелигентност сред кучетата.

Котка

Домашните котки имат свой собствен език. Те имат добре развита памет. Дори по-добра от кучетата. Те са добри в разпознаването на интонацията на човешкия глас. С помощта на мимика и поглед те могат лесно да изразят своите чувства и желания, което не е толкова често срещано в животинското царство.

Делфин

Всеки делфин има име, на което отговаря сред своите роднини. Делфините имат също една уникална характеристика - те никога не спят. В разбираемия за нас смисъл. Дясното и лявото им полукълбо се редуват да спят поотделно.

Гарван

Гарваните имат самосъзнание и отлично разпознават отражението си в огледалото. Те знаят как да измайсторят и да използват инструменти. Например гарваните използват пръчки, за да съборят ябълка от дърво. Те също така могат отлично да различават обема, теглото и материала, от който е направен обекта, пише БГНЕС.

Катерица

Катериците са много хитри същества. Ако видят потенциален крадец на хоризонта, те лесно могат да се преструват, че заравят „лакомство“ на едно място, а след това хладнокръвно да го скрият на друго.

Шимпанзе

Шимпанзетата са най-близките до човека роднини в животинското царство. Поради структурата на гласовия им апарат те нямат способността да говорят. Но пък лесно комуникират помежду си на жестомимичен език. Учените вярват, че тези животни имат чувство за хумор. Те могат да се усмихват. И това не е просто механична работа на мускулите, а истински емоционален отговор на външен стимул.

Папагал Жако

Тези папагали са известни със своята приказливост. Но това не е единственото им предимство. Те са способни на съпричастност и лесно показват емоции. Благодарение на естествената му интелигентност, Жако се учи бързо. По отношение на интелектуалното и емоционалното развитие тези папагали могат да бъдат сравнени с 4-годишно дете.

Октопод

Хитрите октоподи са надарени с впечатляващ размер на мозъка. По отношение на телесното тегло, разбира се. Те имат феноменална памет, могат лесно да различават лицата на хората и открито да проявяват съчувствие към тези, които ги хранят.

Плъх

Плъхът е единственото същество в животинското царство, което може да се смее. Плъховете имат също мечти. За да не бъдат в лапите на хищник, те комуникират помежду си в ултразвуковия диапазон. Според учените те имат богат речник.

Слон

Слоновете имат отлична дългосрочна памет, поради което са страшно отмъстителни. Те са добре запознати с терена. Знаят как да използвате инструменти. Могат да използват дебели клони като тояги. Слоновете знаят как да съчувстват на членовете на стадото си. И много се разстройват, когато се чувстват зле или умират.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама