В жегите не утолявайте жаждата си с бира

16:05, 03 юли 22 / Любопитно 25 4555 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През лятото се препоръчва да се пият повече течности, но това не се отнася за бирата. Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки и ендокринолог в клиниката на Московския държавен университет, изтъкна пред радио „Sputnik“ две основни причини, поради които тази напитка не трябва да утолява жаждата ви.

„Теоретично можете да утолите лятната жажда с бира, доколкото всяка студена напитка ще бъде приятна в горещото време. Но бирата е концентрирана напитка, която помага да се намали течността в клетките и я увеличава в междуклетъчното пространство“, обясни лекарят.

Ваксинираш се и получаваш безплатна бира?

С други думи бирата причинява дехидратация, но не в чист вид, а чрез преразпределение на водата в различни сектори на тялото, което води до нарушаване и влошаване на метаболитните процеси и се отразява негативно на организма, уточни Павлова.

Бирата е и много калорична напитка. И ако в жегата, когато по принцип пием повече течности от обикновено, решите да предпочетете бирата пред обикновената вода, можете да напълнеете, пише БГНЕС.

Българи създадоха биоразградими чинии от бирен малц

Можете не само да се напиете с бира, но и да изострите апетита си. Бирата бързо напуска стомаха, така че усещането за ситост е кратко и после трябва да хапнете нещо, като получавате още по-голяма доза калории. Тоест бирата провокира опасността от затлъстяване", предупреди лекарят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама