Совата е птицата на мира, а не гълъбът

14:05, 03 юли 21 / Любопитно 25 3657 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Птица на мира не е гълъбът, а совата. Според библейската легенда за Ной, гълъбът се е върнал с клонка от маслина, за да докаже, че потопът е свършил, но никога и никого не е помирявал. Образът на „гълъб на мира“ дължим на Пабло Пикасо. А истинската птица на мира в един от най-взривоопасните райони на света - Близкия изток, се оказва совата, твърди Рели Пен - собственик на плантация „Мошава“ Керем Мараал.

Сови ще гонят плъховете от палмовите плантации в Малайзия

„Когато през 1983 г от телавивския университет ми предложиха да заменя купуването на отрова за мишки с правене на къщички за сови, ми изглеждаше „вятър работа“. Аргументите им бяха два. Разказ за успешна практика в Индонезия. Там изкоренили джунглата, за да посадят палми. Гризачите се размножили заплашително и точно совите спасили страната от бедствието. Вторият бе, че отровата, която като деца наричахме „бонбончета за лоши мишки“, действа не само върху мишките. Обикновено тя забавя реакциите им, преди да умрат. Поглъща ги, например, дива котка. Тя също се отравя и забавя реакциите си. Става жертва на орел или сокол, който също умира бавно и например го поглъща змия, която също умирайки става жертва на друго животно и така нататък по хранителната верига“, разказва той пред БНР.

По думите му, когато имат безплатно жилище и изобилна храна, совите сами пристигат. Те са неуморни работници и по цели нощи ловуват. Всяка от тях изяжда от 2000 до 6000 мишки на сезон. А сезонът при нас е между октомври и май-юни. Совите също са прелетни птици и през лятото са в Европа или в Азия, където е по-хладно. Така се случи, че бях направил две от къщичките твърде близко една до друга, а совите си пазят територията. И тогава в едната се засели семейство соколи. Така защитата на градините ми стана по-успешна“, посочи Пен, като обясни, че совите ловуват през нощта, а соколите - денем.

Имам 17 къщички. Семейство сови има обикновено от едно до 12 снежнобели пиленца. Когато се излюпят пиленцата, правим фестивал със селските деца, на които обясняваме колко важни са тези помощници на фермите ни. В страната има около 5 хиляди сови, които живеят в къщичките по тази програма, но и незнайно още колко хиляди, които си ловуват самостоятелно. Разбираме, че вече пазят градините ни, когато открием, че плодовите мишки са започнали да ръфат авокадото ни. И изведнъж като с вълшебна пръчка всичко това спира. Совите са на своя пост“, допълни той.

Свидетели сме, че животинското царство се съживява заради ограничението на отровите за животни“, посочи собственикът на плантацията като отбеляза, че за разлика от кукумявките, които освен вредни животни, ядат и яйцата на полезни птици, совите и соколите са се специализирали във вредните гризачи

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама